Thema Tags

WordPress tag filter

Voor de gratis themes die je op de WordPress website kunt vinden, is een uitgebreid filter beschikbaar waarmee je het enorme aanbod wat kunt verkleinen. Dit filter werkt met behulp van tags, die door de ontwikkelaar aan een theme gegeven zijn. De meeste tags geven goed aan wat ze inhouden, maar sommige kunnen vragen oproepen. Om die reden worden ze hieronder allemaal langsgelopen, zodat je ze kunt gebruiken om precies het thema te zoeken dat je wilt.

Allereerst nog even een korte uitleg hoe het tag filter werkt:
Bovenaan kun je aangeven of je wilt zoeken naar themes die voldoen aan alle (Match ALL) onderdelen die je aanvinkt, of aan minimaal 1 ervan (Match ANY). Vervolgens kun je de gewenste eigenschappen voor je thema aanvinken en bovenin op ‘Find Themes’ klikken om te beginnen met zoeken. Vervolgens zullen onderaan de pagina’s alle themes verschijnen die aan je eisen voldoen.

Wat betekenen de tags?

De tags zijn opgedeeld in verschillende onderdelen. Per onderdeel kun je aanvinken aan welke eisen het theme moet voldoen, maar het is niet verplicht om minimaal één tag per onderdeel aan te vinken.

Kleuren (Colors)

Onder ‘Colors’ kan je een kleur / meerdere kleuren aanvinken waaraan het theme moet voldoen. Mocht je niet precies gewenste kleur weten, dan kan je er ook voor kiezen om de tag ‘dark’ of ‘light’ te gebruiken om een wat donkerder of lichter theme te vinden.

Kolommen (Columns)

Deze website bestaat uit een kolom waar de tekst wordt weergegeven en een sidebar (zijbalk) aan de rechterkant voor widgets. Je kunt er echter ook voor kiezen om een andere indeling aan je website te geven. Zo is het mogelijk om met de tags te specificeren of je één, twee, drie of zelfs vier kolommen wilt, of dat je liever van een sidebar gebruik wilt maken. Natuurlijk is het ook mogelijk om het te combineren; bijvoorbeeld twee kolommen en een sidebar.

Layout

De layout van je website gaat in dit geval niet over de positionering van tekst, maar hoe de website reageert op verschillende schermformaten. Zo weet je meteen of je website ook werkt op mobiele apparaten of dat je daar nog een speciaal ‘mobile-theme’ voor moet hebben. Hieronder de drie tags die je hierbij aan kunt vinken:

TagUitleg
Fixed-layoutEen fixed layout maakt gebruik van een ‘fixed’ aantal pixels. Hierbij wordt je website dus een bepaald aantal pixels breed, ongeacht het schermformaat of de grootte van het browserscherm. Deze layout is erg onhandig voor mobiele apparaten, omdat de opgegeven breedte van de website vaak niet goed daarop past. De website wordt dan heel klein weergegeven en de bezoekers dienen vaak eerst in te zoomen voordat ze goed de onderdelen van je website kunnen bekijken. In combinatie met een fixed-layout wordt dus een mobile theme aangeraden.
Fluid-layoutEen fluid-layout maakt gebruik van relatieve groottes. Zo wordt bijvoorbeeld ingesteld dat je tekst 50% van het scherm mag opnemen en zo ziet je website er op verschillende schermformaten toch hetzelfde uit. Het nadeel van een fluid layout is dat het niet garandeert dat je website er ook optimaal uit ziet op mobiele apparaten. Deze beschikken vaak over, in verhouding, erg kleine schermen en 50% van zo’n scherm kan bijvoorbeeld te klein zijn om goed tekst in weer te geven.
Responsive-layoutTegenwoordig maken veel website gebruik van een responsive layout en met een reden. Responsive betekent dat je website ‘antwoordt’ op de grootte van het scherm van de gebruiker. Zo kan er bijvoorbeeld geconstateerd worden dat er vanaf een klein scherm naar je website wordt gekeken en dat er dan een zijbalk op een andere plek terecht komt of bepaalde extra’s worden verwijderd. Het uiterlijk van je website wordt dus bepaald door onderdelen toe te voegen, verwijderen of verplaatsen afhankelijk van de grootte die mogelijk is. Als je van een responsive theme gebruik maakt, dan weet je dus zeker dat je website er op alle apparaten mooi uit blijft zien.

Eigenschappen (Features)

Er zijn erg veel eigenschappen waaraan een WordPress theme kan voldoen, vandaar ook dat je hier een lange lijst aan tags vindt.

TagUitleg
accessibility-readyDit zijn themes die speciaal rekening houden met mensen die een beperking hebben, zoals bezoekers die een screen-reader gebruiken doordat ze slecht kunnen zien. Op dit moment zijn er nog niet veel themes die dit ondersteuning, maar het is in opkomst.
blavatarBlog + avatar = blavatar. Dit is iets waar WordPress zelf mee gekomen is en het wordt gebruikt om makkelijk één afbeelding in te stellen voor verschillende doeleinden. Zo is het bij deze themes mogelijk om een afbeelding te kiezen en vervolgens zal deze ingesteld worden als avatar logo, favicon, iOS icon en website icon.
buddypressBuddyPress is een plugin voor WordPress om je eigen social network website te maken. Themes die je vindt wanneer je ‘BuddyPress’ aangevinkt hebt, zijn speciaal ontwikkeld met deze plugin in gedachte en werken er dus goed mee samen.
custom-backgroundIn deze themes is het mogelijk om de vormgeving (kleur, afbeelding) van de achtergrond van je website makkelijk aan te passen.
custom-colorsIn deze themes is het mogelijk om de kleuren die gebruik worden op je website makkelijk aan te passen.
custom-headerIn deze themes is het mogelijk om de header (kleur, afbeelding, tekst) van je website makkelijk aan te passen.
custom-menuIn deze themes is het mogelijk om een aangepast menu te gebruiken.
editor-styleHierbij zijn er extra stijlen of opties toegevoegd aan de visuele editor die in WordPress zit. Zo kunnen deze themes bijvoorbeeld de opties bevatten dat je HTML in de visuele editor kunt weergeven en precies kunt zien hoe je bericht op de website wordt weergegeven. Ook kan het mogelijk zijn dat je meer opties hebt dan de standaard kopteksten en “paragraaf” stijlen.
featured-image-headerBij een featured image header, zal de uitgelichte afbeelding die je bij een bericht of pagina hebt ingesteld in de header worden gebruikt als afbeelding. Je website titel (en subtitel) zullen standaard wel in de header blijven staan, in dat geval verander je dus steeds de achtergrondafbeelding van je header.
featured-imagesEen featured image (uitgelichte afbeelding) kan in deze themes per bericht worden ingesteld. Vervolgens zal deze afbeelding ergens op je website worden weergegeven, bijvoorbeeld in het overzicht van je berichten.
flexible-headerVeel themes hebben een bepaald formaat voor afbeeldingen die in de header kunnen worden gebruikt. Bij flexible header word je niet gelimiteerd en kan je verschillende afbeeldingsformaten ervoor gebruiken, zonder dat je je theme ervoor hoeft aan te passen.
front-page-post-formHierbij beschik je op je homepage over een formulier waarmee berichten kunnen worden geplaatst.
full-width-templateDeze themes beschikken over een pagina sjabloon waarmee je de volledige breedte van je website kunt gebruiken voor je pagina’s. Dit sjabloon hoef je niet altijd te gebruiken, dus het kan zijn dat je een aantal pagina’s met een zijbalk hebt en een andere pagina op de volledige breedte.
microformatsMicroformat is een soort HTML code die ervoor kan zorgen dat een computer beter begrijpt wat er in de tekst staat, bijvoorbeeld bij een adres. Als je “Pompstraat 33″ ziet staan op een website en je wilt het opslaan, dan moet je het eerst kopiëren en ergens in plakken voordat je het daadwerkelijk op kan slaan. Microformats zorgen ervoor dat je computer begrijpt dat het over een adres gaat en zal mogelijke
post-formatsMet post formats beschik je over verschillende soorten pagina’s voor bepaalde doeleinden. Zo kan je een normale paginaopmaak hebben bij je berichten en een geheel andere opmaak voor een foto of video die je plaatst.
rtl-language-supportRTL staat voor Right To Left en houdt in of je theme rekening houdt met bepaalde talen die van rechts naar links worden gelezen, zoals Arabisch. In de meeste gevallen zal je niet veel gebruik maken van deze optie, maar mocht je een website maken die in meerdere talen zal worden geschreven, dan is het iets om aan te denken.
sticky-postNiet elk theme ondersteunt standaard sticky berichten. Mocht je wel gebruik willen maken van deze optie, dan is het aangeraden om deze tag aan te vinken.
theme-optionsAls dit wordt ondersteund door een theme, betekent het dat het extra opties heeft. Deze opties kunnen van alles zijn; van enkel een manier om je header te veranderen, tot de mogelijkheid om bijna alles op je website naar eigen wensen aan te passen (vaak bij premium themes het geval). Over het algemeen zorgen de theme opties voor een manier om zonder programmeerkennis toch je website aan te kunnen passen.
threaded-commentsThreaded comments zorgen ervoor dat de standaard WordPress reacties op je website beter gestructureerd zijn.
translation-readyHet is in WordPress mogelijk om themes te vertalen. Helaas moet de ontwikkelaar hier wel rekening mee houden en wordt dit niet altijd gedaan. Wanneer je deze optie selecteert, weet je zeker dat het thema wel vertaal-klaar is en je hem in je eigen taal kunt omzetten.

Onderwerp (Subject)

Er zijn een aantal themes speciaal gemaakt voor een onderwerp. Denk hierbij aan themes speciaal voor het weergeven van veel foto’s of themes die speciaal voor kerst gemaakt zijn. Onderstaand een uitleg van de verschillende, gelimiteerde, opties van dit onderdeel:

TagUitleg
HolidayThemes die speciaal voor een feestdag zijn ontwikkeld. Dit bevat voornamelijk themes die gemaakt zijn voor de kersttijd.
PhotobloggingBij deze themes wordt er rekening gehouden met het duidelijk in beeld brengen van afbeeldingen. Zo zit er vaak de mogelijkheid in om afbeelding op de homepagina langs te laten komen of om afbeelding netjes gestructureerd op een pagina te plaatsen.
SeasonalTussen seasonal en holiday zit weinig verschil. Bij seasonal is het meer het idee dat je themes vindt die bij verschillende seizoenen passen, zoals licht voor de lente/zomer en wat donkerder voor herfst/winter. Echter blijkt het voornamelijk kerst-themes te bevatten, zoals bij holiday ook het geval is.

Mocht er niks tussen de gratis themes zitten wat past bij je website, dan kun je ook overwegen om een premium thema te gebruiken. Premium themes hoeven niet duur te zijn, zo zijn er aanbieders waarbij je omgerekend nog geen euro per theme kwijt bent.

Reacties zijn afgesloten.