Permalink structuur aanpassen in WordPress

Hoewel WordPress standaard al goed is voor SEO, zijn er een aantal punten waarop je het nog kunt verbeteren. Één ervan is de manier waarop de url’s van je website worden samengesteld, in andere woorden: de permalink structuur. Dit is niet alleen voor zoekmachines van belang, maar het is ook makkelijker voor je bezoekers als je url een indicatie geven van het bericht wat ze lezen of waar ze precies op je website zijn. Zeg nu zelf: www.wpsitemaken.nl/?p=123 is toch veel minder duidelijk dan www.wpsitemaken.nl/permalink-structuur-aanpassen-in-wordpress?

Waar pas je de permalink structuur aan?
Je kunt de permalinks aanpassen onder ‘Instellingen > Permalink’. Je zult dan de volgende pagina te zien krijgen: permalinks_algemeen

Je ziet dat er standaard al een aantal mogelijkheden zijn om je permalinks in aan te passen. Hieronder worden ze allemaal even langsgelopen:

Standaard:
Zoals je eerder al bent tegengekomen, en je vast als is opgevallen op je website, maakt de standaard notatie gebruik van “?p” gevolgd door een nummer (het id van je bericht/pagina). Dit is niet zoekmachinevriendelijk en ook niet bezoeker-vriendelijk, dus het wordt ten zeerste afgeraden om deze structuur te gebruiken.

Jaar, maand, dag en naam:
De optie die ook wel “Almost Pretty Permalink” wordt genoemd. Deze wordt vaak gebruikt en het is voor je bezoekers duidelijk te zien wanneer je berichten zijn geschreven. Ook maakt dit het voor ze mogelijk om bijvoorbeeld de maand zelf in de url aan te passen en zo je berichten van een andere maand ineens te zien. Wel komt er hier vooraan nog “index.php” tussen de url te staan en dit is niet iets wat iedereen mooi vindt. Bij sommige websites zal deze permalink niet het “index.php” gedeelte laten zien. Dit heeft te maken met de webserver waarop je website draait.

Jaar, maand en naam:
Bijna hetzelfde als de vorige optie, alleen is hier de dag weggelaten. Wederom kan er “index.php” tussen staan en dit is net iets waar je van moet houden.

Numeriek:
Bijna hetzelfde als de standaard versie, alleen wordt “?p” vervangen door “archieven”. Voor deze optie geldt hetzelfde als de standaard: het wordt niet aangeraden om hem te gebruiken. Voor zowel je gebruikers als de zoekmachines voegt deze permalink structuur namelijk niks toe.

Berichtnaam:
Een veelgebruikte optie binnen WordPress websites. Deze manier geeft alleen de namen van je berichten weer en komt dus eigenlijk neer op de veelgebruikte aangepaste structuur /%postname%. Afhankelijk van je webserver kan het voorkomen dat er bij deze optie “index.php” tussen staat.

Aangepaste structuur: Hiermee is het mogelijk om een eigen structuur op te geven. Zo maakt deze website bijvoorbeeld gebruik van alleen de namen van de berichten, oftewel /%postname%. Je kunt hier met behulp van bepaalde tags elke structuur maken die je zelf wilt, maar let wel goed op dat je geen typefouten maakt! De tags die je kunt gebruiken zijn als volgt:

Permalink TagResulaat
%year%Het jaar waarin het bericht is geplaatst, bijvoorbeeld 2015
%monthnum%De maand waarin het bericht is geplaats, bijvoorbeeld 04 of 10
%day%De dag waarop het bericht is geplaatst, bijvoorbeeld 03 of 25
%hour%Het uur waarin het bericht is geplaatst, bijvoorbeeld 05 of 20
%minute%De minuut waarin het bericht is geplaatst, bijvoorbeeld 09 of 53
%second%De seconde waarop het bericht is geplaatst, bijvoorbeeld 01 of 36
%post_id%Het unieke nummer (ID) van het bericht
%postname%De slug van het bericht (dus de titel, maar zonder speciale karakters)
%category%De slug van de categorie waarin het is geplaatst (dus de naam, maar zonder speciale karakters)
%author%De naam van de schrijver van het bericht

Een aantal voorbeelden van een aangepaste structuur die vaak gebruikt wordt, zijn bijvoorbeeld:
/%postname%
/%category%/%postname%
/%year%/%postname%
/%year%/%monthnum%/%day%/%postname%

Zoals je ziet eindigen de structuren steeds in /%postname%. Dit is gedaan zodat elke url altijd uniek is tussen verschillende berichten en het wordt dus aangeraden om bij een aangepaste structuur te eindigen met /%postname% of /%post_id%. De laatste twee opties worden door WordPress ook wel “Pretty Permalinks” genoemd.

Optionele permalink instellingen
permalinks_optioneel

Naast de standaard permalink structuur, zijn er nog twee optionele structuren die je kunt aanpassen. Standaard wordt er bij het gebruik van categorieën op je website “/category/” ertussen geplaatst (bijvoorbeeld www.wpsitemaken.nl/category/beginner). Dit gedeelte is helaas niet weg te halen, maar je kunt het wel een andere naam geven indien gewenst. Bij categoriebasis kun je een woord invullen, of een structuur, die het standaard “category” zal vervangen. Vaak zal je bij Nederlandse WordPress websites dan ook zien dat ze hier “categorie” van hebben gemaakt.

Net als voor de categorie, geldt het ook voor tags. Standaard zal er “/tag/” tussen geplaatst worden en je kunt hier een eigen naam opgeven.

Permalinks opslaan
Je kunt de aangepaste permalinks opslaan door onderin op ‘Wijzigingen opslaan” te klikken. Als alles goed gaat, zullen de aanpassingen meteen worden doorgevoerd en zal je website gebruik maken van de nieuwe structuur die je hebt opgegeven.

Het kan echter ook voorkomen dat je een melding krijgt dat je .htaccess bestand niet aangemaakt / aangepast kon worden. In dat geval heb je twee manieren om dit op te lossen:

Bestandsrechten aanpassen: Waarschijnlijk staan de bestandsrechten van je public_html map niet goed ingesteld. Verbindt met een FTP programma met je website en geef deze map de rechten 755. Probeer hierna opnieuw je permalink structuur op te slaan en nu zal WordPress wel het .htaccess bestand aan moeten kunnen maken.

Handmatig .htaccess aanmaken: Je kunt ook handmatig het .htaccess bestand aanmaken en vervolgens uploaden naar je website via FTP. Hiervoor moet je een tekst editor openen en daarin de code plakken die door WordPress wordt aangegeven. Vervolgens moet je dit bestand als .htaccess opslaan en het uploaden naar de root van je website (dus in de map public_html plaatsen). Als je vervolgens je website bezoekt, zal de structuur van je permalinks aangepast moeten zijn.

Let wel op dat je permalinks niet zomaar aanpast als je website al een tijdje draait. Dit kan namelijk problemen geven in zoekmachines doordat je pagina’s tijdelijk niet meer te bereiken zijn (ze gebruiken namelijk nog de oude structuur die je website nu niet meer herkent). Hierdoor zullen bezoekers uit zoekmachines op 404-error pagina’s uitkomen en zal het waarschijnlijk ook een slechte invloed hebben op de SEO die je had opgebouwd.

Berichten in meerdere categorieën
Een veel gestelde vraag is wat er gebeurd bij berichten die in meerdere categorieën zijn onderverdeeld als je gebruik maakt van /%category% in je permalink structuur. Het antwoord hierop is dat er maar één categorie zal worden weergegeven. Dit is dan de categorie waarin de bezoeker het bericht heeft gevonden, of degene waarin het bericht op alfabetische volgorde als eerste is ingedeeld. Wel is het zo dat het bericht dus via verschillende categorieën te bereiken zal zijn, wat inhoudt dat er meerdere url’s zijn die naar hetzelfde bericht zullen linken (denk aan www.wpsitemaken.nl/cat1/bericht en www.wpsitemaken.nl/cat2/bericht die beiden naar “bericht” zullen gaan)

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

3 reacties

  • Nina zegt:

    Heldere informatie. Ik ben een nieuwe website aan het maken maar zodra ik de permalinkstructuur wil aanpassen, krijg ik alleen maar niet-gevonden pagina’s. Dit gebeurt ook wanneer ik de homepage verander in een statische pagina. Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

    • Hoi Nina,
      Het lijkt erop dat je .htaccess bestand dan niet (goed) geupdate is. Je kunt handmatige deze code, via FTP, in het .htaccess bestand van je website plaatsen:

      # BEGIN WordPress
      <IfModule mod_rewrite.c>
      RewriteEngine On
      RewriteBase /
      RewriteRule ^index\.php$ - [L]
      RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
      RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
      RewriteRule . /index.php [L]
      </IfModule>
      # END WordPress

      Daarna zullen de 404 niet-gevonden pagina’s niet langer voor moeten komen 🙂

      • Nina zegt:

        Hallo Michel, bedankt voor je uitleg. Deze code staat volledig in het .htaccess bestand, maar wel met:
        erboven
        en eronder.
        Helaas is het probleem hiermee ook nog niet opgelost. De pagina is helemaal blanco of er staat soms dat die niet gevonden is.
        Heb je nog andere tips?

Laat een reactie achter