WP Plugins

WordPress installaties maken vaak gebruik van Plugins. Dit zijn kleine geprogrammeerde “programma’s” die allerlei functies kunnen hebben. Daarom is het handig wanneer je iets voor je site nodig hebt, zoals een contact formulier of iets dergelijks, om eerst te kijken of er een plugin voor beschikbaar is. Dit kan je een hoop (onnodig)  werkt schelen. De plugins zijn, net als WordPress zelf, gratis. Meestal kan je wel geld doneren aan de bedenker van een plugin. Hoe je een plugin download en installeert kan je hier lezen.

Een paar plugins zijn eigenlijk noodzakelijk bij een goede WordPress website:

Akismet: Deze plugin zit standaard bij elke WordPress installatie. De plugin zorgt ervoor dat spam reacties op je site meteen als “Spam” gemarkeerd worden. Dit scheelt je weer een hoop onnodig werk met reacties uitzoeken. Een tip: kijk één keer in de zoveel tijd naar de reacties die als spam gemarkeerd zijn. Het kan zijn dat Akismet een reactie als spam heeft gemarkeerd, terwijl dit niet het geval is. Als je wilt weten hoe je Akismet activeert/configureert, het staat hier op de site.

HeadSpace 2: Des te hoger je staat in Google, des te beter je site wordt gevonden. Deze plugin kan je daar goed bij helpen. Meer uitleg vind je hier.

Google XML Sitemap: Zoals de naam al suggereert: deze plugin maakt een sitemap speciaal voor zoekmachines als Google en Bing. Voordat alles goed werkt, moet je wel het nodige doen. Natuurlijk moet je eerst de plugin downloaden en installeren. Hierna ga je naar “Plugins” in het Admin Dashboard en klik je bij “Google XML Sitemap” op activeren. Ga nu naar het menu “Instellingen” en klik dan op het tabblad “XML-Sitemap”. Als goed is staat er dat er nog geen sitemap is aangemaakt met een link “Click here”, klik daar op. Dan krijg je waarschijnlijk het volgende scherm te zien:

Ga nu naar je bureaublad en maak in kladblok twee bestanden aan; sitemap.xml en sitemap.xml.gz. Dit doe je op de volgende manier: Open kladblok en ga dan naar “Bestand” > “Opslaan als”. Geef het bestand de naam “sitemap.xml” en sla hem op als “Alle bestanden (*.*). Herhaal dit nogmaals, maar nu noem je het bestand “sitemap.xml.gz”. Wanneer dit gebeurt is, start je je FTP programma op en upload je deze twee bestanden naar de root van je site. Geef daarna deze twee bestanden permissie 755 en ga weer terug naar je Admin Dashboard naar “XML-Sitemap”. Klik nu op “rebuild sitemap manually” en als je alles goed hebt gedaan, krijg je een berichtje te zien dat hij gemaakt is.

Nu moet je alleen nog bij Google aangeven dat je een sitemap hebt en dat doe je op de volgende manier. Ga naar Google Webmaster Tools en log in met je google account (als je die nog niet hebt, kan je er daar een aanmaken). Wanneer je ingelogd bent, klik je bij home op “Add a site” en vul dan de URL van je site in. Daarna moet je de site verifiëren. Dat kan op 3 manieren, je moet zelf maar kijken wat je de makkelijkste vind. Wanneer je site geverifieerd is, kom je in het Dashboard terecht. Rechtsonderin staat ergens “Submit a sitemap”. Klik daar op en vul in het volgende scherm het pad naar je sitemap in (in dit geval is dat “www.jesite.nl/sitemap.xml”). Klik hierna op “Submit sitemap” en je bent klaar!

Er zijn ook plugins die speciaal gericht zijn op SEO. Deze staan beschreven op de pagina SEO plugins.

Reacties zijn afgesloten.