WordPress Zelf Vertalen

WordPress vertalen naar het Nederlands

Sinds WordPress 4.1 is het makkelijker geworden om WordPress in een andere taal om te zetten. Er is namelijk onder ‘Instellingen > Algemeen’ een extra optie toegevoegd: websitetaal.

wp_websitetaal

Hier kun je in een dropdown menu de gewenste taal selecteren. Het menu is opgedeeld in twee stukken: talen die al geïnstalleerd zijn en die beschikbaar zijn. Op het moment dat een taal geïnstalleerd is, houdt dit in dat er al een .mo bestand aanwezig is op je server voor die taal. Hierdoor is het mogelijk om direct te wisselen tussen geïnstalleerde talen. Je kunt deze geïnstalleerde talen vinden in de map ‘Languages’ (/wp-content/languages).

Voor een taal die beschikbaar is, moet er nog wel een .mo bestand gedownload worden. Op het moment dat je zo’n taal kiest, duurt het dus even voordat de wijzigingen zijn doorgevoerd, want er moet een bestand gedownload worden. Als het downloaden is voltooid, zal je website naar de geselecteerde taal worden omgezet. In het vervolg staat deze taal onder ‘geïnstalleerd’ en zal je dus sneller ertussen kunnen wisselen indien nodig.

Bij oudere versies van WordPress zal je in het wp-config.php bestand de regel define(‘WPLANG’, ‘’) moeten aanpassen naar define(‘WPLANG’, ‘nl_NL’) voordat de Nederlandse vertaling zal worden toegepast. Je zult hierbij ook zelf aan een .mo en .po bestand moeten komen die bij de oudere versie hoort.

WordPress vertaling zelf aanpassen

Het kan voorkomen dat de standaard vertaling niet helemaal aansluit op je website. In dat geval is het ook mogelijk om de vertalingen aan te passen. Hiervoor zal je via FTP naar de ‘Languages’ map van je WordPress installatie moeten gaan (/wp-content/languages). Download hiervan het bestand nl_NL.po naar je computer (de naam is afhankelijk van de taal, als bijvoorbeeld Duits hebt, dan zal het bestand de_DE.po heten, etc).

Download en installeer vervolgens het programma poEdit en open hiermee het .po bestand dat je zojuist had gedownload. Je zal een lijst te zien krijgen van de originele teksten en de bijbehorende vertalingen. Met Ctrl + f (Mac: cmd + f) kan je vervolgens op zoek gaan naar de tekst die je aangepast wilt hebben. Als je de juiste regel gevonden hebt, selecteer je hem en kan je links onderin de vertaling aanpassen.

wp_poedit_zoeken

Als alles naar wens is aangepast, sla je het bestand weer op (Ctrl + s). Er zal nu naast het .po bestand ook een .mo bestand gegenereerd worden. Om de aangepaste vertaling toe te passen op je website, moet je beiden bestanden (dus .po en .mo) naar je website uploaden en hierbij de vorige bestanden overschrijven. Nadat je dit hebt gedaan, zal de nieuwe vertaling op je website zichtbaar zijn.

Het is ook mogelijk om thema’s te vertalen. Meer informatie daarover vind je onder ‘Thema’s vertalen’.

Reacties zijn afgesloten.