WordPress Thema’s

Wat is een WordPress thema

Voor het uiterlijk van je website, maakt WordPress niet gebruik van zogeheten “templates”, maar van thema’s. Het thema bepaalt dus hoe je website er uiteindelijk uit gaat zien en welke opties er allemaal beschikbaar zijn. Thema’s worden in het Engels ‘themes’ genoemd. Deze term wordt ook vaak in het Nederlands gebruikt, dus op deze website zal je zowel ‘thema’ als ‘theme’ tegen kunnen komen als het over het uiterlijk van je website gaat

Wat kan je met een thema

Het grote voordeel van WordPress is dat er heel veel verschillende thema’s beschikbaar zijn. Zo kan je met een druk op je knop het uiterlijk van je website helemaal omgooien, zonder er zelf enige programmeerkennis voor nodig te hebben. Vaak is het met een thema ook mogelijk om (kleine) aanpassingen tussen verschillende pagina’s te maken. Hiervoor worden zogeheten “sjablonen” gebruikt. Als je thema verschillende sjablonen ondersteunt, kan je tijdens het aanmaken van je pagina één ervan kiezen. Op die manier kan je bijvoorbeeld op bepaalde pagina’s de zijbalk weglaten, zodat de pagina over de gehele breedte kan worden uitgestrekt, of de zijbalk op een andere plek weergeven.

Een thema aanpassen

Is een thema niet helemaal naar je wensen, dan is het vaak (vooral bij premium thema’s) mogelijk om kleine aanpassingen te maken door middel van ingebouwde opties. Zo kan een thema over ‘Thema opties’ beschikken (te vinden onder ‘Weergave > Thema opties’), waar je een aantal wijzigingen kunt toevoegen. Het is natuurlijk afhankelijk van het thema wat je precies wel en niet kunt aanpassen, maar over het algemeen is het mogelijk om een standaard layout te kiezen, kleurschema’s aan te passen en lettergroottes in te stellen.

Als deze opties niet genoeg zijn, dan kan je ook zelf het thema aanpassen door de CSS, HTML en PHP codes ervan te wijzigen. Mocht je dit van plan zijn, dan wordt het aangeraden om een child theme te maken en hier de aanpassingen in te doen. Dat zorgt er namelijk voor dat je wijzigingen ook bewaard blijven als je het thema update. Maak je geen child theme, en update je je thema toch, dan zullen alle aanpassingen worden overschreven en kan je weer opnieuw beginnen. Niet vergeten dus!

Thema’s vertalen

Hoewel er tegenwoordig al aardig wat thema’s in het Nederlands zijn, geldt dit natuurlijk niet voor allemaal. Mocht je een thema hebben wat niet in het Nederlands vertaald is, geen nood: je kan het thema ook zelf vertalen. Het voordeel van het zelf vertalen is dat je de vertalingen beter kunt laten aansluiten op de inhoud van je website.

Meer informatie over thema’s

Reacties zijn afgesloten.