WordPress error tijdens updates verhelpen

Sinds een aantal versies geleden is het mogelijk om WordPress, thema’s en plugins gemakkelijk via het admin paneel van je website te updaten. Maar, soms gaat het updaten niet goed en krijg je een error te zien. In dit bericht lopen we een mogelijke error langs en hoe je deze op kunt lossen. Mocht je problemen hebben dat de melding “Tijdelijk niet beschikbaar vanwege gepland onderhoud” te zien blijft, dan kan je een kijkje nemen in het bericht over WordPress vast in onderhoudsmodus.

WordPress map niet schrijfbaar error

De error die we in dit bericht langs gaan lopen, is de volgende: “Destination directory for file streaming does not exist or is not writable”. Deze error geeft aan dat er een probleem is met een (tijdelijke) map die WordPress wil gebruiken tijdens de update. Gelukkig is de error in de meeste gevallen snel op te lossen, en dat kan met de volgende opties:

WordPress bestandsrechten langslopen

Een simpele check die je moet doen is het langslopen van je WordPress bestandsrechten. Het kan namelijk zijn dat er ergens iets fout is gegaan en bepaalde mappen niet schrijfbaar zijn. Helaas is dit niet altijd de oplossing voor de eerder genoemde error, maar het kan nooit kwaad om ze permissies een keer na te kijken. Als dit niet je probleem oplost, dan gaan we door naar de volgende optie.

WordPress map aanwijzen

De meest voorkomende reden van de error, is een misconfiguratie. Om dit op te lossen, moet je het wp-config.php wijzigen.

Omdat we hier wijzigingen aan gaan brengen in een WordPress bestand, is het aangeraden om eerst een backup te maken!

Open het wp-config.php bestand (bijvoorbeeld door het te downloaden via FTP) en kijk of je de volgende regel kunt vinden:

define('WP_TEMP_DIR', 'pad-naar-map');

Hierin moet ‘pad-naar-map’ verwijzen naar een bestaande map op je server. Klopt dit pad niet, wijzig het dan in het juiste pad door het bijvoorbeeld te veranderen in ABSPATH . 'wp-content/'. De code ziet er dan als volgt uit:

define('WP_TEMP_DIR', ABSPATH . 'wp-content/');

Krijg je deze regel niet gevonden in het bestand? Geen nood: dan kan je hem zelf toevoegen. Het maakt niet uit waar je de regel neerzet, zolang je het maar VOOR het stukje /* That's all, stop editing! Happy blogging. */ doet. De meest handige plek naar mijn mening is bovenin het bestand, net voor de database informatie.

Nadat je je wp-config,php hebt aangepast en opgeslagen, zal je hem weer moeten uploaden naar je website. Vervolgens kan je de update opnieuw proberen uit te voeren en als alles goed is gegaan zal het nu zonder problemen moeten werken.

WordPress update nog steeds niet mogelijk

Lukt het updaten alsnog niet, dan kan je ook eens proberen om alle plugins te deactiveren. Daarmee kan je na gaan of er bijvoorbeeld een plugin dwars zit en de update tegen houdt. Een andere mogelijkheid is om handmatig WordPress te updaten. Zorg er in dat geval wel voor dat je eerst een backup maakt voor het geval er iets fout gaat!

Als laatste heb je ook de mogelijkheid om contact op te nemen met je webhost. Als je een goede webhosting partij hebt gekozen, zullen ze je ook met dit soort problemen kunnen helpen. Vooral als je een webhost uitgezocht hebt die zich richt op WordPress en de ondersteuning ervan.

2 reacties

Laat een reactie achter