Wat is WordPress

Veel mensen denken bij WordPress aan een Content Management Systeem (CMS) voor blogs. Oorspronkelijk was dit ook zo, en het is nog steeds mogelijk, maar tegenwoordig kun je er veel meer mee dan alleen dat. Het is namelijk erg gemakkelijk om een website of zelfs een webshop met WordPress te maken. WordPress wordt ook steeds vaker door grote merken en bedrijven gebruikt om een website mee te maken, ook hier in Nederland.

In het kort is WordPress dus een systeem om een blog, website en zelfs webshop (en waarschijnlijk nog wel meer) mee te beheren. Hiervoor heb je geen kennis van programmeertalen zoals HTML, PHP of CSS nodig, omdat WordPress een CMS is. Het kenmerk van een CMS is dat je zelf alleen tekst hoeft te schrijven op een manier waarop je gewend bent, het heeft namelijk wel iets weg van de normale tekstverwerkingsprogramma’s zoals Microsoft Word, en het systeem de achterliggende code afhandelt. Zo kan jij je volledig focussen op de content, en niet op het programmeren.

Open source

Verder is WordPress een gratis en open-source programma. Dit houdt in dat je zelf mee kunt helpen om het te verbeteren, maar ook dat je je eigen WordPress versie mag aanpassen naar je eigen wensen. Doordat het open-source is, wordt er ook dagelijks door verschillende mensen aan gewerkt. Hierdoor worden (beveiligings)problemen vaak sneller ontdekt dan wanneer het systeem gesloten zou zijn.

Uitbreidingen & uiterlijk

Net zoals dat WordPress gratis is, zijn er uitbreidingen, zogeheten plugins, die ook gratis worden aangeboden. WordPress beschikt over een erg grote community waardoor er op het moment van schrijven meer dan 30.000 gratis plugins en 2500 thema’s beschikbaar zijn. Met een thema is het mogelijk om het uiterlijk van je WordPress website aan te passen, en met meer dan 2500 mogelijkheden is er voor bijna iedereen wel iets bij.

Gratis & Premium

Hoewel WordPress gratis is en het grootste gedeelte van de community gratis plugins en thema’s maakt, zijn er altijd een aantal betaalde (vaak net iets betere) versies voor. Dit is niet zo gek, want het kost natuurlijk tijd en moeite om het te ontwikkelen. Met de gratis versies kun je, vooral in het begin, goed uit de voeten, maar voor de mensen die net iets meer willen zijn er premium thema’s. Vaak is het ook mogelijk om een volledige versie van een plugin aan te schaffen. Meestal zijn ze ook nog voor een relatief klein prijsje aan te schaffen, want een thema of plugin laten ontwikkelen voor jezelf door een bedrijf is vele malen duurder.

Vereisten

Om WordPress te kunnen gebruiken heb je niet veel nodig. Een domeinnaam en hostingpakket is genoeg om van start te gaan. Wel moet er in je hostingpakket ondersteuning voor MySQL (Versie 5.0 of hoger) en PHP (Versie 5.4 of hoger) zijn, zonder deze twee onderdelen werkt WordPress helaas niet. Gelukkig beschikt tegenwoordig bijna elk hostingpakket hierover en zijn er zelfs speciale WordPress pakketten.

Hoe werkt WordPress

Al enthousiast geworden over WordPress en wil je er direct mee aan de slag? Dan kun je bij het begin beginnen om alles te weten te komen over het aanschaffen van een domeinnaam bij een webhost. Heb je dit al, dan kun je bij de installatie van WordPress beginnen of door de verschillende artikelen en pagina’s op de website te bladeren. Met zoveel informatie is er altijd wel iets nieuws te vinden.

Reacties zijn afgesloten.