WordPress bestandsrechten toekennen

Eén van de grootste fouten die je in de beveiliging van een website kan ondergaan is toegang verlenen aan je bestanden door buitenstaanders. Dit klinkt waarschijnlijk heel logisch, maar veel mensen hebben niet door dat belangrijke bestanden in te zien zijn doordat er geen juiste rechten ingesteld staan. Rechten van mappen en bestanden worden geregeld door het zogeheten ‘chmod’. Dit is een afkorting van ‘change mode’ en is een commando dat het systeem laat weten hoeveel (of hoe weinig) toegang verleend wordt aan een bepaalde gebruiker. Chmod bestaat uit een heel simpel systeem van 3 cijfers (of in sommige gevallen letters) die elk een eigen groep voorstellen; eigenaar (dus de gebruiker zelf), groep (de groep waarin de gebruiker, en andere gebruikers, zitten) en overige (de rest van de mensen die niet onder eigenaar of groep vallen). De rechten worden simpel voorgesteld door de nummers 0 t/m 7 (of de letters R, W, X) en deze staan respectievelijk voor:

0 – Geen toegang
1 – Alleen uitvoeren  (X – ‘execute’)
2 – Alleen schrijven (W – ‘write’)
3 – Schrijven en uitvoeren (WX)
4 – Alleen lezen (R – ‘read’)
5 – Lezen en uitvoeren (RX)
6 – Lezen en schrijven (RW)
7 – Volledige toegang; lezen/schrijven/uitvoeren (RWX)

We kunnen dit ook simpeler beschrijven door alleen de 3 basis rechten te nemen:

1 – Uitvoeren (X)
2 – Schrijven (W)
4 – Lezen  (R)

Wanneer we de rechten bij diewe aan een bestand toe willen kennen optellen, bijvoorbeeld uitvoeren en lezen, dan krijg je 1 + 4 = 5. Dus 5 staat voor uitvoeren en lezen, wat overeenkomt met de vorige tabel. Op deze manier zijn alle combinaties (1-7) te maken. Als een bestand dus ingesteld moet worden op  755, krijgen we het volgende:

Eigenaar: 7 (= 1 + 2 + 4)
Groep: 5 (= 1 + 4)
Overige:  5 (= 1 + 4) 

Nu we wat achtergrond info hebben over het chmod principe, gaan we door naar de bestanden die we in ieder geval ingesteld moeten hebben staan. Je verandert de rechten van bestanden door in je FTP programma naar het desbetreffende bestand/map te gaan, met de rechtermuis erop te klikken en te kiezen voor ‘eigenschappen’ of ‘properties’. Meestal staan de meeste bestanden al standaard opgesteld met de juiste rechten, maar het kan nooit kwaad om het te controleren. Hieronder een lijst van de desbetreffende bestanden/mappen, waar ze gevonden kunnen worden, en welke rechten hieraan gegeven moeten worden (hierin staat ‘../’ voor de zogeheten ‘root’ of ‘public_html’ map:

Bestandsnaam:                               Plaats:                                 Aanbevolen Rechten:
htaccess                                     ../.htaccess                                         644
wp-config.php                            ../wp-config.php                                  644
index.php                                   ../index.php                                        644
wp-blog-header.php                  ../wp-blog-header.php                        644

Map naam:                                        Plaats:                                 Aanbevolen Rechten:
root of public_html                     ../                                                        755
wp-admin                                   ../wp-admin                                        755
wp-includes                               ../wp-includes                                     755
wp-content                                ../wp-content                                      755

In principe komt het er dus op neer dat de genoemde bestanden de rechten 644 moeten hebben en de genoemde mappen de rechten 755.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

5 reacties

 • Ik wil updaten naar WordPress 4.1 maar ik krijg onderstaande foutmelding:

  De update kon niet worden geïnstalleerd omdat we sommige bestanden niet konden kopiëren. Dit komt meestal door inconsistente bestandsrechten.: wp-admin/includes/update-core.php

  Ik heb jouw bovenstaand artikel gelezen maar ben een volslagen leek op het gebied van WordPress. Vind het al heel wat die ik die site in elkaar hebt geknutseld. Dus mijn vraag is: waar vind ik het FTP programma en de betreffende map. Bij voorbaat heel veel dank. Marthy

  • Hoi Marthy,

   Informatie over het FTP programma kan je in dit bericht vinden. Ik raad aan om Filezilla te downloaden en te gebruiken. Vervolgens kun je met het FTP programma verbinding maken met je website en de verschillende mappen langslopen. Ik gok erop dat de map “wp-admin” voor het probleem zorgt, dus ik zou daar beginnen als ik jou was. Om de bestandsrechten vervolgens aan te passen, klik je met de rechtermuisknop op de betreffende map en kies je “Bestandsrechten”. Vervolgens kan je bij numerieke waarde langslopen of de juiste permissie is ingesteld (deze is 755 voor mappen en 644 voor bestanden).
   Ik hoop dat je hiermee geholpen bent en anders moet je het maar even laten weten.

   Groeten,
   Michel

 • Jan zegt:

  Die mappen die de rechten 755 moeten hebben

  root of public_html ../ 755
  wp-admin ../wp-admin 755
  wp-includes ../wp-includes 755
  wp-content ../wp-content 755

  gaat dat alleen om de mappen? of ook om de bestanden in die mappen?
  want als ik de rechten aan wil passen dan kan ik kiezen voor alleen mappen, alleen bestanden of allebij

Laat een reactie achter