WordPress bericht sticky maken, hoe doe je dat nou?

Het is met WordPress mogelijk om berichten te maken. Deze kunnen vervolgens in een category of op je homepage worden weergegeven. Het is echter ook mogelijk om een bericht bovenaan dit overzicht vast te “plakken”; oftewel het sticky maken van een bericht.

Waarom zou je een WordPress bericht sticky maken?
Het idee achter een sticky bericht is simpel: je plakt het bericht bovenaan het overzicht zodat deze altijd als eerste wordt gezien. Het voordeel hiervan is dat de aandacht als eerste op dit bericht wordt gevestigd en de kans groter is dat je bezoekers erop klikken. Zo kan je bijvoorbeeld een belangrijk bericht plaatsen, zonder dat deze door nieuwere berichten naar beneden wordt gedrukt. Zolang je bericht als sticky is gemarkeerd, blijft hij namelijk bovenaan het overzicht staan.

Hoe maak je een WordPress bericht sticky?
Er zijn twee manieren om een bericht in WordPress sticky te maken. De eerste manier is vooral bedoeld om een nieuw bericht sticky te maken en de tweede voor achteraf.

Als je een bericht aan het schrijven bent, heb je aan de rechterkant een vak genaamd ‘Publiceren’. Hierin kan je onder andere de zichtbaarheid van je bericht aanpassen. Als je op ‘Bewerken’ hierachter klikt, wordt de optie ‘Op de voorpagina plakken (sticky)’ zichtbaar. Wanneer je deze aanvinkt en je bericht publiceert, zal hij sticky zijn. Meer hoef je er niet voor te doen.

Een andere mogelijkheid is om bestaande berichten als sticky te markeren. Hiervoor moet je naar ‘Berichten > Alle berichten’ gaan en ga met de muis over het bericht heen dat je sticky wilt hebben. Er verschijnen dan een aantal opties, waaronder ‘Snel bewerken’. Als je hier op klikt, verschijnt er een paneel waarop je een aantal onderdelen van het bericht kunt aanpassen. Helemaal rechts staat de optie ‘Dit bericht sticky maken’. Wanneer je deze aanvinkt en het bericht opslaat, is je bericht sticky gemaakt.

Hoe maak ik er weer een “normaal” WordPress bericht van?
Net zo makkelijk als dat je een bericht sticky kunt maken, kun je hem weer “unsticky” krijgen. Je kunt dus bij ‘Berichten > Alle berichten’ over het betreffende heen gaan met je muis, vervolgens op ‘Snel bewerken’ klikken en het vinkje weghalen bij ‘Dit bericht sticky maken’. Als je vervolgens het bericht opslaat, is het weer een normaal bericht. Hij zal dan in het overzicht onder de berichten worden gezet die je erna hebt aangemaakt. Schrik dus niet als je je bericht ineens kwijt bent, hij kan namelijk op een andere pagina staan als je veel nieuwe berichten geschreven hebt. Voor wie veel gebruik maakt van sticky berichten, is er ook een plugin beschikbaar om ze automatisch weer als normaal bericht te markeren.

Hoe ziet een sticky bericht eruit?
Over het algemeen zijn er geen uiterlijke verschillen met een “normaal” bericht en een die sticky is. Het verschil zit hem in het feit dat je sticky bericht bovenaan blijft staan, ook als je erna nieuwe berichten publiceert. Natuurlijk kan het per thema verschillen en zullen er een aantal tussen zitten die er wel een speciale opmaak voor hebben.

Mijn sticky bericht blijft niet bovenaan staan, wat doe ik fout?
Als je sticky bericht zich niet voordoet als een sticky, en er bijvoorbeeld een andere bericht boven komt te staan, dan is het eerste wat je moet checken of het andere bericht niet ook als sticky is gemarkeerd. Als er twee sticky berichten zijn, zal er namelijk een boven de ander terechtkomen.

Een andere optie is dat je thema niet goed is vormgegeven en geen rekening houdt met sticky berichten. Dit zal waarschijnlijk niet zomaar voorkomen, en al zeker niet bij premium WordPress themes, maar het is wel iets wat voor zou kunnen komen.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter