Contactformulier op je WordPress website

Je ziet het op bijna elke website wel: een contactformulier. Het is natuurlijk veel professioneler om een contactformulier op je website te hebben dan alleen een email adres. Om die reden gaan we in dit artikel in op twee makkelijke manier om zelf een contactformulier aan je website toe te voegen. De eerste mogelijkheid is om de ingebouwde formulieren van de Jetpack plugin te gebruiken, de tweede betreft een losse plugin speciaal voor contactformulieren.

Jetpack Contactformulier
Voor degene die gebruik maken van de Jetpack plugin, is het mogelijk om het ingebouwde contactformulier te gebruiken. Je kunt dit contactformulier aanzetten door naar “Jetpack > Instellingen” te gaan en daar “Contactformulier” te activeren als dit nog niet het geval was.

Vervolgens ga je in het admin dashboard naar de pagina (of het bericht) waar je het contactformulier wilt hebben. Daar aangekomen zal je de optie “Contactformulier toevoegen” moeten zien in de Wysiwyg editor.
WYSIWG-editor

Wanneer je hierop hebt geklikt, zal er een standaard contactformulier openen met velden voor naam, email, website en het bericht. Als je hier genoeg aan hebt, klik je op “Voeg dit formulier aan mijn bericht toe”. Wanneer je nu de pagina opslaat, zal het contactformulier zichtbaar zijn op je website.

Meer velden toevoegen
Als het standaard formulier je niet de juiste informatie verschaft, is het ook mogelijk om eigen velden aan het formulier toe te voegen. Om dit te doen, klik je onderaan het formulier op “Een nieuw veld toevoegen”. Er zal nu onderaan een veld worden toegevoegd en rechts krijg je de mogelijkheid om dit veld te bewerken. Hier kun je onder andere aangeven hoe het veld wordt aangeduid (label), wat voor type veld het is en of het een verplicht veld is. Wanneer je het veld naar wensen hebt ingesteld, kun je het opslaan door op “Sla dit veld op” te klikken.

Bestaande velden aanpassen / verwijderen
Je kunt bestaande velden aanpassen door met je muis over het veld heen te gaan en te kiezen voor “Bewerken”. Vervolgens zal er rechts een schermpje verschijnen waarin je de instellingen van het veld kunt aanpassen.

Voor het verwijderen van een veld, kun je op het min-teken aan de rechterkant van een veld klikken. Hiermee wordt het veld direct verwijderd.
Veld bewerken of verwijderen

Velden ordenen
De velden in het contactformulier kunnen simpelweg worden verplaatst om te ze ordenen. Dit doe je door met de muis over een veld te gaan, vervolgens hem op “Verplaatsen” te zetten en dan te klikken en verslepen. Wanneer je een veld naar boven of beneden versleept, verspringen de andere velden automatisch. Als je veld de juiste positie heeft bereikt, laat je hem los en zal hij op die plek blijven staan.

Ontvanger instellingen
Bij het contactformulier is er ook een tabblad “E-mailnotificaties”. Hier kun je invullen naar welk e-mail adres (of meerdere adressen) het ingevuld formulier wordt verstuurd. Ook kun je een onderwerp-regel opgeven om voor jezelf duidelijk te maken dat het om je formulier gaat. Indien je geen e-mail adres invult, wordt het e-mail adres gebruikt dat aan je huidige ingelogde account is gekoppeld.

Verdergaan met een eerder aangemaakt formulier
Wanneer je de pagina of het bericht opent waarin je een contactformulier hebt geplaatst, kun je deze aanpassen door op “Contactformulier toevoegen” te klikken. Hiermee wordt er geen nieuw contactformulier toegevoegd, maar wordt het huidige formulier juist geopend zodat je deze kunt aanpassen. Het is dus niet mogelijk om meerdere contactformulieren op één pagina te plaatsen.

Plugin gebruiken
Voor wie meer nodig heeft dan het contactformulier van Jetpack biedt, kun je in dit artikel meer lezen over een tweede optie: de Contact Form 7 plugin.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

2 reacties

Laat een reactie achter