Jetpack voor WordPress

Mensen die een gratis website hadden via WordPress.com, of nog steeds hebben, is het vast wel eens opgevallen dat er verschillende functies beschikbaar waren die niet te vinden zijn bij een WordPress installatie op een eigen webhost. Het was mogelijk om deze functies na te bootsen door verschillende plugins te downloaden, maar dit was verre van perfect. Sinds kort is het mogelijk om de WordPress functies via één plugin te verkrijgen en bij te houden: Jetpack.

De plugin is gemaakt door Automattic, dezelfde mensen die ook WordPress hebben ontwikkeld. Jetpack bevat meer dan twee dozijn populaire plugins die met een enkele klik kunnen worden aan- of uitgezet. Denk hierbij aan site statistieken,  eenvoudig op te zetten contactformulieren, social media knoppen en nog veel meer.

Voor het gebruik van Jetpack is wel een account nodig op WordPress.com (alleen een account, dus je hoeft niet eerst een blog aan te maken). Mocht je deze nog niet hebben, geen nood. In de uitleg hieronder zal het aanmaken van de account ook behandeld worden. Een andere vereiste voor de plugin is een WordPress versie van 3.8 of hoger. Heb je deze niet, dan dien je eerst te updaten voordat je de plugin kunt installeren en gebruiken.

Alles gereed? Dan gaan we nu beginnen met de plugin installeren. Jetpack is te installeren vanuit het plugin onderdeel in het WordPress dashboard of hier te downloaden, waarna hij via FTP in de juiste map geplaatst dient te worden (wp-content/plugins/). Wanneer de plugin is geïnstalleerd, dient hij te worden geactiveerd. Na het activeren zal er een melding te zien zijn die aangeeft dat de plugin verbonden moet worden met WordPress.com. Klik hierop en log vervolgens in met je WordPress.com account om Jetpack te autoriseren. Indien je geen WordPress.com account hebt (dit is namelijk niet hetzelfde als die van je eigen website) kun je deze op dit moment aanmaken.

Wanneer je Jetpack aan je WordPress account hebt gekoppeld, is hij gereed voor gebruik. In het dashboard zal een nieuw onderdeel beschikbaar zijn waar de functies van Jetpack te vinden zijn (en het heet heel toepasselijk “Jetpack”). Wanneer je hierop klikt en naar instellingen gaat, zie je een lijst met de plugins die in Jetpack zitten. Per plugin is het vervolgens mogelijk om deze te activeren of deactiveren. Standaard staan de meest gebruikte plugins al geactiveerd, maar je kunt natuurlijk helemaal zelf uitmaken welke je wel en niet geactiveerd wilt hebben.

Indien je al een plugin gebruikt die ook in Jetpack aanwezig is, dan is het raadzaam om deze losse plugin te verwijderen.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter