Contact Form 7

Hoewel er meerdere contactformulier plugins zijn, kiezen de meeste voor Contact Form 7 (op het moment van schrijven al bijna 19 miljoen keer gedownload). Dit is niet voor niks, want het is een simpel te gebruiken plugin, waar toch veel mee mogelijk is.

Contact Form 7 gebruiken
CF7 contactAllereerst moet je de plugin installeren en activeren op je website. Wanneer je dit gedaan hebt, zal je een nieuw kopje in je admin dashboard zien: Contact. Klik hierop en je komt in het menu van Contact Form 7. Standaard is er al een contactformulier aanwezig. Ga hier met de muis overheen en klik op “Bewerk” om hem te bewerken.

In het volgende scherm waar je uitkomt, zal je de standaard velden naam, email, onderwerp en bericht zien staan (en een verzendknop).

Velden toevoegen
Als de standaard velden niet voldoende zijn, is het ook mogelijk om nieuwe velden aan te maken. Je doet dit door op “Genereer tag” te klikken en vervolgens het type veld te kiezen. Afhankelijk van het veld dat je kiest, kun je verschillende opties aangeven. De opties spreken meestal voor zich, maar mocht je er toch niet uitkomen dan kan je altijd een reactie achterlaten.

Wat belangrijk is zijn de gegenereerde codes die je krijgt. De eerste code staat in het veld aangeduid met “Kopieer deze code en plak hem in het formulier aan de linkerzijde”. Dit stukje code moet je dus in het formulier aan de linkerkant plakken. Daarbij kun je er omheen paragraaf tags plaatsen (<p> en </p>) met daartussen een tekst, zoals bij de standaard velden ook het geval is. De andere code in het veld “En plaats deze code in het mail veld onder” dien je in de email velden eronder te plaatsen. Dit veld bevat namelijk de informatie die door je bezoekers is ingevuld, en het is wel zo handig om die in de email erbij te hebben. Je kunt dit stukje code plaatsen waar je wilt.

Mailinstellingen
In de velden onder het formulier, kun je opgeven wat er allemaal in de mail moet komen te staan. De standaard formulier velden staan hier al in, dus als je daar gebruik van maakt hoef je die meestal niet aan te passen. Ook wordt er bij “Naar” het standaard email adres van je account ingevuld. Wil je liever dat de contactformulieren naar een ander email adres worden gestuurd, dan kun je hier gerust een andere invullen. Meerdere email adressen is ook mogelijk, daarvoor hoef je enkel een komma (,) te plaatsen tussen de verschillende adressen.

Verder kun je de email velden instellen hoe je zelf wilt. Wat nog wel verstandig is, is om de link naar je website uit de email te halen. Hiermee voorkom je dat overenthousiaste spamfilters je email niet doorlaten.

Kopie naar verzender
Als je wilt dat er een kopie van het formulier naar degene wordt gestuurd die het heeft ingevuld, kun je de optie “gebruik mail (2)” aanvinken. Je kunt dit email bericht wederom naar eigen wensen aanpassen, en bijvoorbeeld bepaalde velden niet zichtbaar maken voor degene die het contactformulier heeft ingevuld.

Berichten
Helemaal onderaan de pagina, zie je een gedeelte met tekstberichten. Hier kun je zelf invullen wat er aangegeven wordt wanneer er een handeling in het contactformulier is gedaan. Standaard staan deze berichten al naar het Nederlands vertaald (mits je een Nederlandse WordPress versie gebruikt), maar je kunt ze naar eigen wensen aanpassen. Boven elk veld staat wanneer dat bepaalde bericht zichtbaar wordt (bijvoorbeeld bij het succesvol verzenden, of juist bij het niet invullen van een verplicht veld).

Contactformulier in bericht of pagina gebruiken
Wanneer je het contactformulier hebt opgeslagen (je kunt rechtsbovenin op “opslaan” klikken), moet je weer terugkeren naar het overzicht van je contactformulieren (“Contact > Contact formulieren”). Daar aangekomen zal je bij je contactformulieren een kolom “shortcode” zien. In mijn geval was deze als volgt:

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Kopieer jouw shortcode en plak hem in het bericht / pagina waar je het contactformulier wenst te hebben. Wanneer je vervolgens het bericht / pagina opslaat, zal het formulier op je website te zien zijn.

Meerdere formulieren
Het is mogelijk om verschillende formulieren aan te maken met deze plugin. Ga hiervoor naar “Contact > Voeg nieuwe toe”, kies een taal en klik op de knop “Voeg nieuwe toe”. Je zult dan een venster zien met daarin de standaard velden. Vervolgens kun je deze aanpassen zoals eerder beschreven is.

Als je gebruik maakt van Contact Form 7 en aan de hand van gebruikersinvoer wil laten kiezen naar welk email adres het formulier gestuurd moet worden, lees dan het artikel Keuze van begunstigden in je contactformulier.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Reacties zijn afgesloten.