Keuze van begunstigden in je contactformulier

Stel dat een bezoeker het contactformulier op je website invult met een bepaald onderwerp zoals adverteren. Het kan zijn dat je dan deze mail liever op een ander email adres binnen wilt krijgen dan waarop de standaard contactformulier vragen op binnenkomen. Nu wil je natuurlijk weten; hoe krijg je dit voor elkaar? Dit artikel zal je daar alles over vertellen. Let er wel op dat er gebruik wordt gemaakt van Contact Form 7 in de uitleg, en dat het bij andere formulieren niet hoeft te werken.

Originele manier
Je zou dit voor elkaar kunnen krijgen met Contact Form 7 door een drop-down of radio-button veld toe te voegen. Hierin kan je vervolgens de gewenste email adressen plaatsen en zo de bezoeker laten kiezen naar welk email adres het wordt verstuurd. Dit zou eruit kunnen zien zoals het voorbeeld hieronder:

[select begunstigde "info@jesite.nl"
          "adverteren@jesite.nl"
          "overig@jesite.nl"]

Het nadeel hiervan is natuurlijk dat iedereen de email adressen zomaar kan zien en ze in de code van je website staan. Het duurt dan vaak niet lang voordat je ongewenste spam mails erop begint te ontvangen.

Nieuwe, betere, manier
Spam is iets wat we niet willen, dus we houden de email adressen graag geheim. Sinds versie 1.9.1 van Contact Form 7 is het mogelijk om de email adressen niet langer weer te geven. In plaats daarvan kun je een stukje tekst, bijvoorbeeld “Adverteren”, laten zien waar een email adres aan gekoppeld is. Dit email adres is alleen zichtbaar voor het formulier, en niet voor mensen (of spam-bots) van buitenaf.

Om dit voor elkaar te krijgen, moet je gebruik maken van het “pipe” symbool (‘|’). Het idee hiervan is dat alles voor het pipe teken zichtbaar is en wat erna komt niet. De eerder gegeven code zou je dus als volgt kunnen herschrijven:

[select begunstigde "Informatie|info@jesite.nl"
          "Adverteren|adverteren@jesite.nl"
          "Overige vragen|overig@jesite.nl"]

In het formulier zullen dan alleen “Informatie”, “Adverteren” en “Overige vragen” zichtbaar zijn en niet langer de bijbehorende email adressen.

Om het juiste email adres vervolgens te gebruiken in het mail gedeelte van je formulier, gebruik je simpelweg de normale tag voor het veld. In het voorbeeld is dat [begunstigde]. Als je de waarde voor het pipe teken wilt hebben, kun je _raw_ in de tag gebruiken. In het voorbeeld zou dit dus [_raw_begunstigde] worden.

Je kunt het pipe teken gebruiken in zowel dropdown menu’s als radio buttons en checkboxes.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Reacties zijn afgesloten.