WordPress widgets verwijderen uit overzicht

Standaard komt WordPress zelf al met redelijk wat widgets geïnstalleerd. De meeste hiervan zal je waarschijnlijk niet gaan gebruiken, dus waarom zou je ze dan in het overzicht laten staan. Er is een makkelijke manier beschikbaar om de ongebruikte widgets weg te halen en deze manier zorgt er ook voor dat je ze weer makkelijk terug kunt halen als je ooit besluit dat je een “verwijderde” widget toch nodig hebt. Het enige wat je moet doen om de widgets weg te halen is de volgende code in je functions.php bestand plaatsen:

function unregister_default_widgets() {
  unregister_widget('WP_Widget_Pages');
  unregister_widget('WP_Widget_Calendar');
  unregister_widget('WP_Widget_Archives');
  unregister_widget('WP_Widget_Links');
  unregister_widget('WP_Widget_Meta');
  unregister_widget('WP_Widget_Search');
  unregister_widget('WP_Widget_Text');
  unregister_widget('WP_Widget_Categories');
  unregister_widget('WP_Widget_Recent_Posts');
  unregister_widget('WP_Widget_Recent_Comments');
  unregister_widget('WP_Widget_RSS');
  unregister_widget('WP_Widget_Tag_Cloud');
  unregister_widget('WP_Nav_Menu_Widget');
}

add_action('widgets_init', 'unregister_default_widgets');

Met deze code verwijder je alle standaard WordPress widgets. Zit er dus een standaard widget tussen die je wel gebruikt, dan is het verstandig om die eerst uit de code te halen.

Om de standaard widgets op een later punt weer te laten verschijnen, verwijder je deze code uit je functions.php bestand en ze zullen weer zichtbaar zijn. Hierbij worden eventuele widgets die je in gebruik had voordat je ze “verwijderden” weer teruggezet op de plek waar ze stonden.

Het is op deze manier ook mogelijk om extra widgets die bijvoorbeeld bij een thema of plugin zaten te verwijderen. Hiervoor hoef je alleen

unregister_widget( ‘widget_naam’ );

in de code erbij te plaatsen. Voor de widget_naam kun je het beste het thema of de plugin map openen en op zoek gaan naar een bestand genaamd wigets.php. Daarin zal je de onderstaande code aantreffen en hierin de bijbehorende naam waarmee hij in WordPress wordt aangeroepen. Deze naam kan je dan in de eerder genoemde code invullen.

register_widget( ‘widget_naam' );

Hieronder vind je alvast een aantal extra widgets en met welke code je ze kunt verwijderen. Heb jij een extra widget verwijderd, laat de gebruikte naam achter in een reactie en hij zal aan deze lijst worden toegevoegd!

Plugin / themaWidget naamCode
AkismetAkismet Widgetunregister_widget('Akismet_Widget')
Breadcrumb NavXTBreadcrumb NavXTunregister_widget('bcn_widget');
Twenty ElevenTwenty Eleven Ephemeraunregister_widget('Twenty_Eleven_Ephemera_Widget');

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter