WordPress breadcrumbs, wat zijn het en hoe krijg ik ze?

Breadcrumbs, oftewel kruimelpaden, zijn de kleine tekstjes die je boven de berichten op deze website ziet staan. Ze geven aan waar je je op dit moment bevindt en maken het mogelijk om snel terug te navigeren naar een andere pagina.

Waarom breadcrumbs gebruiken op je website?
Er zijn twee voornaamste redenen waarom breadcrumbs op je website handig zijn. De eerste is gebruiksvriendelijkheid. Je bezoekers kunnen precies zien waar ze zich op je website bevinden en kunnen eenvoudig terug naar een vorige pagina. Hierdoor maak je het risico dat je bezoekers verdwalen op je website een stuk kleiner en maak je het makkelijker voor ze om een stapje terug te gaan.

De tweede reden is SEO. Het is namelijk goed voor je zoekmachineoptimalisatie als je gebruik maakt van breadcrumbs. Google ziet je website dan namelijk als gebruiksvriendelijker en hierdoor wordt hij beter beoordeeld. Verder zorgen de breadcrumbs voor interne links, wat ook weer erg goed is voor de SEO van je website.

Een ander bijkomend voordeel van het gebruiken van breadcrumbs, is dat ze in de Google zoekresultaten ook worden weergegeven. Zie bijvoorbeeld de afbeelding hieronder van deze website:

zoekresultaten_bcrumbs

Hier zie je dat het bericht over lokaal WordPress installeren te vinden is onder ‘Nieuws > Gevorderd’. Deze kleine extra’s laten je website professioneler overkomen en zorgen ervoor dat je opvalt binnen de zoekresultaten van Google, ook handig om boven je concurrenten uit te komen!

Hoe krijg ik breadcrumbs op mijn website?
Voor WordPress is er gelukkig een plugin beschikbaar die alles voor je regelt op het gebied van breadcrumbs: Breadcrumbs NavXT. Nadat je deze plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, zijn de instellingen ervan te vinden onder ‘Instellingen > Breadcrumb NavXT’.

Als je thema het gebruik van Breadcrumb NavXT ondersteund, zal je meteen de breadcrumbs op je website zien staan. Is dit niet het geval, dan moet je zelf nog de volgende code aan je thema moeten toevoegen op de plek waar je de breadcrumbs wilt weergeven:

<div class="breadcrumbs" xmlns:v="http://rdf.data-vocabulary.org/#">
   <?php if(function_exists('bcn_display'))
   {
     bcn_display();
   }?>
</div>

Als je gebruik maakt van de WordPress SEO plugin van Yoast, dan zit daar al de optie in verwerkt om breadcrumbs te gebruiken. Je kunt de instellingen hiervoor vinden onder ‘Instellingen > Breadcrumbs’. Vervolgens moet je nog wel deze code toevoegen aan je thema op de plek waar je de breadcrumbs wilt weergeven:

<?php if ( function_exists('yoast_breadcrumb') ) {
   yoast_breadcrumb('<p id="breadcrumbs">','</p>');
} ?>

Als alles goed is gegaan, zal je website nu over breadcrumbs beschikken. Geef Google wel even de tijd om je breadcrumbs te indexeren en raak dus niet in paniek als je ze niet meteen terugvindt in je zoekresultaten; dit komt vanzelf.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter