Je eigen WordPress shortlinks met WP Bitly

Je kunt op je WordPress website gebruik maken van verkorte URLs (WP.me shortlinks in Jetpack). Deze kan je vervolgens bijvoorbeeld gebruiken op social media. Het staat echter een stuk mooier als je in plaats van wp.me/asdf een eigen verkorte URL hebt staan zoals wpsm.nl/asdf. Hoe je een eigen URL-shortener kunt maken is beschreven in een eerder bericht. In dit bericht lopen we langs hoe we onze eigen URL-shortener kunnen integreren in WordPress.

wp_wp bitly

WP Bitly

Om onze eigen URL-shortener te integreren in WordPress, gebruiken we een plugin genaamd WP Bitly. Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, zal er bovenin een melding verschijnen waarin aangegeven wordt dat je nog een aantal instellingen moet opgeven.

wp_wpbitly_melding

Klik hierin op ‘Settings page’, of ga naar ‘Instellingen > Schrijven’. Onderaan de pagina die opent, vind je de ‘WP Bitly Options’.

Het eerste wat je moet doen, is een OAuth Token ophalen van Bitly. Deze wordt gebruikt om de plugin met Bitly te laten communiceren en je eigen URL-shortener te laten gebruiken. Om je eigen OAuth Token te vinden, log je in op je Bitly account en ga je naar ‘Settings > Advanced’ (‘Settings’ is te vinden door rechtboven op je account te klikken). Daar aangekomen ga je naar ‘OAuth Applications’ en klik je op de link in de tekst.

wp_wpbitly_opties

Op de volgende pagina zal je je wachtwoord moeten ingeven en op ‘Generate Token’ moeten klikken. Vervolgens zal er een regel verschijnen van een hoop willekeurige cijfers en letters; dit is je OAuth Token. Kopieer deze en plak hem in het ‘Bitly OAuth Token’ veld wat je onder ‘Instellingen > Schrijven’ op je website vindt.

Vervolgens kun je nog een aantal instellingen opgeven zoals wanneer je je eigen URL-shortener wilt gebruiken. Standaard staat dit op berichten en pagina’s en in de meeste gevallen is dit ook genoeg. Indien gewenst kan je er ook voor kiezen om hem te gebruiken bij bijlagen, als je bijvoorbeeld vaak naar losse bijlagen linkt op social media, maar in de meeste gevallen zal deze optie niet nodig zijn. Klik daarna onderin op ‘Wijzigingen opslaan’ en de plugin is gereed voor gebruik.

Je kunt testen of alles goed werkt door een gepubliceerd bericht te openen (‘Berichten > Alle berichten’) en daarin op ‘Verkorte URL verkrijgen’ klikken. Er zal dan een venstertje openen met daarin je eigen verkorte URL, in plaats van de standaard wp.me). Is dit niet het geval, dan zit er iets fout met je OAuth Token en is het verstandig deze opnieuw bij Bitly op te vragen.

De plugin biedt ook statistieken aan, hoewel onhandig, waarin je kunt zien hoe vaak er op de verkorte URL bij een bepaald bericht geklikt is.

wp_wpbitly_clicks

Deze statistieken zijn te vinden door het betreffende bericht op je website te openen in de bewerkmodus. Je zult dan ergens aan de rechterkant het betreffende blok vinden met de statistieken. Deze statistieken zijn ook in te zien op je Bitly account onder ‘Stats. In dat geval heb je alles overzichtelijk staan en kan je veel makkelijker zien hoe vaak je verschillende links aangeklikt zijn.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter