Hoe maak je kolommen in je berichten en pagina’s

Soms wil je je berichten of pagina’s anders indelen, maar standaard wordt je tekst over de gehele breedte geplaatst. In sommige berichten hier op de website, bijvoorbeeld over het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org, worden er kolommen gebruikt. Bepaalde thema’s (vaak premium) hebben standaard al functies om kolommen toe te voegen, maar het thema dat hier wordt gebruikt had dat niet. Hoe kan je dan toch op een makkelijke manier van kolommen gebruik maken? Dat gaan we in dit bericht behandelen.

Column Shortcodes

WordPress Column Shortcodes is een plugin die het voor je mogelijk maakt om verschillende soorten kolommen te gebruiken. wp_column_shortcode_btnHet enige wat je hiervoor hoeft te doen is de plugin te installeren en activeren en er zal vervolgens een nieuwe knop aan je visuele editor worden toegevoegd (zie afbeelding rechts).

Wanneer je op deze knop klikt, opent er een scherm waarin je een kolomformaat kunt kiezen en eventueel nog een bepaalde afstand (padding) kunt instellen. Deze afstand is in pixels en als je bijvoorbeeld ‘10’ invult in het bovenste vak, dan zal de kolom 10 pixels van wat erboven ligt af staan. Zo kan je bijvoorbeeld wat ruimte tussen de verschillende kolommen creëren.

Nadat je de (optionele) padding hebt ingevuld, klik je een kolomformaat aan en hij zal als shortcode worden toegevoegd aan je bericht of pagina.

wp_column_created_shortcodes

Je kunt vervolgens tussen de shortcodes je tekst, of afbeelding, plaatsen die je in de kolom wilt hebben. Zorg er altijd voor dat je kiest voor een kolom met ‘(laatste)’ erachter als het de laatste kolom moet voorstellen. Deze heeft namelijk speciale opmaak die ervoor zorgt dat alles wat erna komt op een nieuwe regel onder de kolommen terecht komt. De shortcode van een ‘laatste’ kolom zal ook ‘_last’ in de naam hebben staan.

wp_column_use_editor

Welke kolomgroottes zijn mogelijk

Op dit moment zijn er een aantal kolomgroottes die door de plugin worden ondersteund, deze zijn als volgt:

NaamShortcode
Volledige breedte (1/1)[full_width] [/full_width]
De helft (1/2)[one_half] [/one_half]
Een derde (1/3)[one_third] [/one_third]
Twee derde (2/3)[two_third] [/two_third]
Een vierde (1/4)[one_fourth] [/one_fourth]
Drie vierde (3/4)[three_fourth] [/three_fourth]
Een vijfde (1/5)[one_fifth] [/one_fifth]
Twee vijfde (2/5)[two_fifth] [/two_fifth]
Drie vijfde (3/5)[three_fifth] [/three_fifth]
Vier vijfde (4/5)[four_fifth] [/four_fifth]
Een zesde (1/6)[one_sixth] [/one_sixth]
Vijf zesde (5/6)[five_sixth] [/five_sixth]

In elk van bovenstaande gevallen, behalve bij de volledige breedte, is het mogelijk om ‘_last’ toe te voegen aan de shortcode om de laatste kolom te plaatsen. Stel dat je 3 kolommen wilt hebben, dan zal je de volgende shortcodes hiervoor gebruiken:

[one_third] Inhoud kolom 1 [/one_third] [one_third] Inhoud kolom 2 [/one_third] [one_third_last] Inhoud kolom 3 (laatste) [/one_third_last]

Met deze shortcodes kan je op elk moment in een bericht of pagina een kolom toevoegen, zonder aanpassingen aan je thema te hoeven doen of lastige code te gebruiken. Mocht er toch iets niet goed gaan, dan kan je het altijd laten weten in een reactie.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

2 reacties

  • Aneesa zegt:

    Hey, Ik probeer 3 kolommen te krijgen en de eerste twee zijn perfect, maar bij de laatste krijg is de code [one_third_last][/one_third_last] op mijn pagina te zien, maar het staat helaas niet zoals ik wil hoe kan dit?

Laat een reactie achter