WordPress 4.2 Beta 1 beschikbaar

Op 12 maart is de eerste Beta-versie van WordPress 4.2 uitgekomen. Omdat het een beta versie is, zal je deze niet als update te zien krijgen in je WordPress dashboard en wordt het ook ten zeerste afgeraden om hem te installeren op een live website. Als je toch alvast de nieuwe versie wilt uitproberen, dan kan je WordPress lokaal installeren en de Beta-versie hier downloaden.

Wat is er nieuw?

WordPress 4.2 wordt volgende maand verwacht in de week van 22 april. Voordat het zover is, wil je natuurlijk wel alvast weten wat er te wachten staat. Volgens Drew Jaynes zijn dit de voornaamste vernieuwingen:

Press This

Voor wie er gebruikt maakt van de ‘Press This’ optie (onder ‘Extra > Beschikbare middelen’) is er goed nieuws. Deze functionaliteit is herzien waardoor het makkelijker moet worden om informatie te delen. Ook is Press This mobielvriendelijker geworden, zodat het op je mobiele apparaten ook voor een betere ervaring zorgt.

Themes

Als je wel eens gebruik maakt van de WordPress Customizer (‘Weergave > Aanpassen’) zal je vast wel eens gemerkt hebben dat het niet mogelijk is om hierin van thema te veranderen. Wilde je dus je nieuwe thema uitproberen, zonder dat je hem hoefde te activeren, moest je naar ‘Weergave > Thema’s’ om vervolgens op ‘Live voorbeeld’ te klikken. Vanaf WordPress 4.2 is dit niet langer nodig, want het wisselen van thema’s is nu aan de WordPress Customizer toegevoegd.

wp_customizer_thema_wisselen

Je krijgt er een overzicht te zien van je geïnstalleerde thema’s en je kunt er met één druk op de knop een live voorbeeld van zien in de Customizer.

wp_customizer_themas

Plugins

Bij plugins is het vanaf versie 4.2 mogelijk om op de pagina te blijven als je een plugin installeert. Op dit moment is het zo dat als je op ‘Installeren’ klikt bij een plugin, je vervolgens naar een aparte pagina wordt verwezen waarop je de voortgang kunt zien. Met versie 4.2 zal je deze voortgang op de pagina zelf te zien krijgen en kun je dus meteen door met het installeren van de volgende plugin.

wp_plugin_nu_installeren_btn

wp_plugin_installing_btn

wp_plugin_installed_btn

Emoji

Bijna iedereen kent het wel: de emoticons die je op je mobiel kunt vinden om in programma’s zoals WhatsApp, of op websites zoals Facebook en Twitter, te gebruiken, oftewel Emoji. Met WordPress 4.2 wordt het gebruik van Emoji ook ondersteund op je WordPress website. Zo kunnen ze bijna overal worden toegepast, zelfs in bericht-slugs.

wp_emojiWat vinden jullie van de vooruitzichten van WordPress 4.2? Zijn er onderdelen waar je naar uit kijkt? Laat het weten in een reactie.

Vergeet ook niet WPsitemaken te volgen op Twitter, Facebook of Google+. Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Ontvang je het nieuws liever per email? Dan kan je je ook inschrijven op de nieuwsbrief. Deze vind je in de zijbalk van de website.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter