WordPress 4.0 “Benny” beschikbaar

Afgelopen maand is WordPress 4.0 “Benny” uitgekomen. WPsitemaken is ondertussen ook over en zet voor jullie de voornaamste vernieuwingen op een rijtje.

Algemeen
Veel mensen hadden bij WordPress 4.0 drastische vernieuwingen verwacht, maar dat valt allemaal wel mee. Het uiterlijk is hetzelfde gebleven als dat van 3.9.2 en verder zijn er niet veel opvallende vernieuwingen doorgevoerd. Maar wat zijn nou de dingen die wel veranderd zijn?

Vernieuwde Mediabibliotheek
De grootste verandering is toch wel de vernieuwde Mediabibliotheek. Sinds WordPress 4.0 is het mogelijk om de afbeeldingen overzichtelijker weer te geven in een grid. Waar het vroeger zo was dat je een kleine afbeelding had met ernaast tekst, heb je in de nieuwe weergave  een overzicht van de afbeeldingen waarbij de verdere informatie pas zichtbaar wordt als je erop klikt. Ook is de mogelijkheid toegevoegd om niet alleen op datum te filteren, maar ook op type bestand. Zo is het mogelijk om op afbeeldingen, audiofragmenten of video’s te filteren.

Een andere mooie toevoeging is de massaselectie. Wanneer je hierop klikt, kun je simpelweg  afbeeldingen selecteren en ze vervolgens met een druk op de knop allemaal verwijderen. Zelf vind ik dit fijner werken dan het aanvinken van een checkbox voor een afbeelding, zoals eerder het geval was.
icons

Voor de mensen die de oude weergave toch fijner vonden, is het mogelijk om terug te gaan door links bovenin te wisselen van weergaven.

WYSIWYG Editor verbeteringen
Een probleem waar veel mensen met lange berichten tegen oplopen: je bent aan het schrijven en wilt bijvoorbeeld een afbeelding toevoegen, maar daarvoor moet je eerst naar boven scrollen om op de knop te drukken. Vanaf nu hoeft dit niet meer: de knoppen scrollen namelijk mee terwijl je je bericht schrijft. Op die manier blijven ze altijd binnen handbereik en kun je ze meteen gebruiken.

Voor mensen die vaak filmpjes of afbeeldingen van websites zoals Youtube of Instagram plaatsen, is er ook een verbetering sinds WordPress 4.0. Wanneer je in een bericht een URL plakt, wordt deze meteen omgezet in de bijbehorende embed. Je ziet dus in de editor meteen hoe het filmpje of de afbeelding uiteindelijk op je website eruit ziet (je kunt filmpjes er zelfs in afspelen). Een complete lijst van ondersteunde websites waarbij de URL meteen wordt omgezet is hier te vinden.

Beter overzicht plugins
Wanneer je in je Admin Dashboard naar plugins toe ging om bijvoorbeeld een nieuwe te installeren, zag je alleen een lijst van namen en korte beschrijvingen. Dit was niet altijd even duidelijk en om die reden worden er vanaf nu ook afbeeldingen bij de plugins getoond. Op die manier is het nog makkelijker om de juiste plugin te vinden.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter