Weer Content Scrapers van je site

Als je blog of site een beetje naam begint te maken, is er geen twijfel mogelijk dat er mensen op af komen om de inhoud van je site te kopiëren en op hun site aan te bieden. Als er plaatjes op die gekopieerde pagina voorkomen, en de plaatjes dus gehost worden op jouw site, nemen de content-scrapers geen moeite om dit te veranderen. Kortom; op hun site wordt gelinkt naar jouw plaatjes. Dit heet ook wel ‘hot-linking’ en kan voor extra bandbreedte zorgen.

We willen natuurlijk niet dat onze tekst en plaatjes gekopieerd worden zonder dat we daar toestemming voor geven, dus er is hier een oplossing voor. We kunnen de site beschermen tegen hot-linking door een code toe te voegen aan je .htaccess bestand in de root van je site. Zorg er wel voor dat je een backup maakt van je .htaccess bestand voordat je hier wijzigingen in maakt!

De code is als volgt:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(.+\.)?mysite\.com/ [NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteRule .*\.(jpe?g|gif|bmp|png)$ /images/nohotlink.jpg [L]

#Vervang ?mysite\.com/ door jouw site URL (-> in mijn geval was dat ?wpsitemaken\.nl/)
#Vervang /afbeeldingen/nohotlink.jpg door jouw “don’t hotlink” afbeelding URL

Let er wel op dat je in de laatste regel de juiste bestandsextensie voor je afbeelding kiest!

Als je de code in je .htaccess hebt gezet, en het bestand hebt opgeslagen, heeft vanaf nu alleen jouw site nog de mogelijkheden om naar jouw afbeeldingen te linken. Andere sites die proberen naar jouw afbeeldingen te linken, krijgen automatisch de ‘nohotlink.jpg’ afbeelding te zien. Je kan dus een afbeelding maken met de naam van je site erop e.d., en dan zal dit te zien zijn op de sites van de content-scrapers. Wat je ook kan doen is verwijzen naar een plek waar geen afbeelding staat. In dat geval wordt er op de websites die proberen te hot-linken een leeg vak getoond waar oorspronkelijk de afbeelding hoort te staan.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter