Wat is het .htaccess bestand en waar vind ik het?

Het .htaccess (hypertext access) bestand bevat informatie waarmee bepaalde configuratie instellingen op je webserver kunnen worden overschreven. Het is zelfs mogelijk om per map een ander .htaccess bestand te hebben, zodat je per map andere configuratie instellingen kunt wijzigen. In WordPress wordt het vaak gebruikt om een betere permalink structuur te kunnen gebruiken, maar er zijn meer mogelijkheden beschikbaar.

Waar vind ik het .htaccess bestand

Standaard zal je webserver geen .htaccess hoeven te bevatten. Mocht het dus zijn dat je hem niet kunt vinden, dan is het ook mogelijk om er zelf een aan te maken.

Het .htaccess bestand is te vinden in de root van je webserver en in andere mappen waar je aangepaste regels hebt ingesteld (dit zal bij de meeste mensen niet het geval zijn). Je zult dus een FTP programma nodig hebben om hem te zien, want dit is niet mogelijk vanuit WordPress zelf. In de meeste FTP programma’s zijn ‘puntbestanden’ (oftewel bestanden die beginnen met een ‘.’, zoals .htaccess) standaard verborgen. Zet dus eerst de optie aan dat dit soort bestanden worden weergegeven, anders zal je het bestand straks niet kunnen vinden terwijl het er wel gewoon is. Voor de meest bekende FTP programma’s kun je hier een lijst raadplegen hoe je deze verborgen bestanden zichtbaar maakt. Voor het geval je gebruik maakt van Filezilla, dan kan je de bestanden zichtbaar maken door Filezilla te starten en bovenin de optie ‘Server > Tonen van verborgen bestanden forceren’ aan te vinken.

Hoe maak ik een .htaccess bestand

Als er geen .htaccess op je server aanwezig is, dan kan je er ook zelf een aanmaken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een teksteditor. Vervolgens kun je er codes in plaatsen en het opslaan als “.htaccess” (je kunt het ook als .htaccess.txt opslaan en later de extensie aanpassen). Vervolgens kan je het bestand naar je website uploaden. Voor een standaard WordPress .htaccess bestand kan je de volgende code gebruiken:

# BEGIN WordPress

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]

# END WordPress
TIP: Als het je niet lukt om het bestand als .htaccess op te slaan op je computer, dan kan je het ook uploaden naar je webserver en vervolgens met je FTP programma de naam ervan aanpassen.

Wat kan ik met het .htaccess bestand?

Er is veel mogelijk met het .htaccess bestand. Zo kan je er de permalinks mee aanpassen van je WordPress website voor betere SEO of bepaalde bestanden ontoegankelijk maken voor mensen van buitenaf, maar ook pagina’s laten doorverwijzen en IP’s blokkeren

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter