Wat is het functions.php bestand en waar vind ik het?

Het functions.php bestand is aanwezig in elk WordPress thema. Het bevat PHP code en kan gebruikt worden om WordPress functies of eigen functies te maken en aan te roepen. Je zou het bestand dus als een soort plugin kunnen zien, omdat er allerlei extra functionaliteit in verwerkt zit die niet standaard in WordPress aanwezig is.

Het functions.php bestand wordt steeds als eerste aangeroepen wanneer een pagina op je website geladen wordt, omdat het extra functies bevat waar je thema van afhankelijk is. Hierdoor zijn er een aantal toepassingen waarvoor het functions.php goed gebruikt kan worden, zoals het toegankelijk maken van een script op je gehele website (bijvoorbeeld Shortcodes).

Waar vind ik het functions.php bestand?

Zoals eerder gezegd bevat elk thema een functions.php bestand en zal je het dus vinden in de map van je thema. Het kan voorkomen dat er af en toe toch een thema tussen zit dat geen functions.php bestand bevat (de kans daarop is echter héél klein). In dat geval kan je het zelf aanmaken en in de map van het thema plaatsen.

Je kunt het functions.php bestand ook zien vanuit je website. Daarvoor ga je naar ‘Weergave > Editor’ en zoek je rechts in de lijst naar een bestand genaamd ‘Theme options’ (of functions.php). Vervolgens zal het bestand geopend worden en krijg je de functies te zien die erin aanwezig zijn.

Wat kan ik met het functions.php bestand?

Het is dus mogelijk om het functions.php bestand zelf aan te passen (via een teksteditor of door naar ‘Weergave > Editor’ te gaan) en extra functionaliteit eraan toe te voegen. Omdat het functions.php overal op je website wordt aangeroepen, is het bijvoorbeeld mogelijk om hier bepaalde JavaScript of CSS bestanden te includen. Dit geeft dan hetzelfde effect als wanneer je ze in de header van je website plaatst.

Een andere mogelijkheid is om kleine scripts of snippets aan je functions.php bestand toe te voegen om bijvoorbeeld je website wat veiliger te maken. Ook kan je er shortcodes aan toevoegen die je dan weer in je berichten en pagina’s kunt gebruiken.

Child theme functions.php

Als je van een child theme gebruik maakt, dan kan deze over een eigen functions.php beschikken. Je kunt in dit bestand dan extra functies toevoegen die je in het child theme kunt gebruiken. Het is echter ook mogelijk om bestaande functies uit het parent theme aan te vullen. Dit kun je doen door de functie te kopiëren en extra code eraan toe te voegen. Wanneer een functie in een child theme namelijk dezelfde naam heeft als die in het parent theme, wordt die uit het child theme gebruikt.

Waarschuwing

Hoewel het functions.php heel handig kan zijn, zitten er ook gevaren aan gebonden. Omdat het functions.php bestand steeds als eerste wordt aangeroepen, mogen er geen fouten in voorkomen. Vergeet je bijvoorbeeld maar een ‘;’ ergens op een regel, dan zal je volledige website ontoegankelijk worden en zal je via FTP je functions.php bestand moeten herstellen. Het is verstandig om wijzigingen die je wilt maken aan je functions.php bestand eerst te testen op een lokale installatie van WordPress.

Let er ook op bij het aanpassen van je functions.php bestand dat deze wijzigingen verloren gaan als je van thema wisselt of het thema een update krijgt. Het is dus verstandig om je function.php aanpassingen altijd in een child theme te doen.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter