Waarom bezoekt semalt.com mijn website en wat is het?

De laatste tijd zien steeds meer mensen tussen hun statistieken een verwijzende website staan, genaamd semalt.com.

Wat is Semalt.com
Volgens hun eigen website is Semalt “a professional webmaster analytics tool that opens the door to new opportunities for the market monitoring, yours and your competitors’ positions tracking and comprehensible analytics business information.”, oftewel een website die verschillende, al dan niet betaalde, SEO hulpmiddelen aanbiedt.

De website maakt gebruik van zogeheten bots om websites te bezoeken en zou dit doen om informatie te verkrijgen voor hun SEO hulpmiddelen. Zoekmachines zoals Google en Bing gebruiken ook bots om websites te bezoeken, maar deze komen normaalgesproken niet tussen de normale statistieken van je website te staan. Semalt is echter wel tussen de gewone statistieken te vinden, dus de eerder genoemde reden over het informatie verzamelen is waarschijnlijk niet hun voornaamste doel.

Na wat onderzoek is gebleken dat Semalt zich tussen je statistieken laat vinden om je interesse te wekken. Je ziet namelijk een nieuwe website staan die veel “bezoekers” aanlevert, dus je raakt benieuwd waar die website over gaat en kijkt er eens op. Vervolgens hopen ze je te kunnen strikken met een abonnement op de SEO hulpmiddelen, zodat ze aan je kunnen verdienen.

De blog Nabble heeft verder onderzoek gedaan naar de oorsprong van Semalt en een bijbehorend programma genaamd SoundFrost (niet aangeraden om te gebruiken). Het is daarbij gebleken dat SoundFrost wordt gebruikt om computers, waarop het geïnstalleerd is, willekeurige websites te laten bezoeken met Semalt als verwijzing.

Is Semalt betrouwbaar
In het kort: nee. Hoewel Semalt een gewoon bedrijf lijkt te zijn en er ook een aantal positieve reacties op hun SEO hulpmiddelen zijn, wordt er toch voornamelijk slecht over ze gesproken. Ook is het niet gewoonlijk om als bedrijf betrokken te worden bij software die gebruikers, zonder dat ze het weten, websites laat bezoeken.

Zolang er veel klachten over Semalt blijven verschijnen, zie ik het niet als een betrouwbaar bedrijf en raad ik het ook af om hun SEO hulpmiddelen te gebruiken, laat staan ervoor te betalen.

Wat is het nadeel van de Semalt bezoeken aan je website
Het voornaamste nadeel van de bezoeken die door Semalt aan je website worden gebracht, is dat ze je statistieken benadelen. Omdat de bot niks anders op je website doet dan een pagina openen en meteen weer weggaan, geeft dit bijvoorbeeld een bounce rate van 100%. Hierdoor zal de gehele bounce rate van je website dus omhoog gaan.

Een ander nadeel is dat ze voor dataverbruik zorgen. Zolang ze maar een paar keer per maand op je website langskomen, zal dit niet een groot probleem veroorzaken. Maar mocht het zo zijn dat je steeds meer bezoeken van ze krijgt, dan kan het dataverbruik aardig oplopen.

Wat is er tegen Semalt te doen
Er zijn een aantal mogelijkheden om Semalt niet langer in je statistieken te hebben staan of om ze volledig van je website te weren:

Blokkeren in je statistieken (Google Analytics).
Voor als je de bezoeken van Semalt niet erg vindt, maar ze gewoon niet tussen je statistieken in Google Analytics wilt hebben, is het mogelijk om een filter aan te brengen. Een filter is als volgt aan te maken:

  1. Log in bij Google Analytics
  2. Ga naar het kopje “Beheerder” in de menubalk bovenin
  3. Klik op “Alle Filters”
  4. Klik op “Nieuw Filter”
  5. Geef het filter een duidelijke naam (bijvoorbeeld Semalt Blokkering)
  6. Kies bij Filtertype voor Aangepast filter en selecteer de optie “Uitsluiten”.
  7. Kies vervolgens bij Filterveld voor Verwijzing en vul bij Filterpatroon semalt.com in.
  8. Indien onderin dataweergaves staan gegevens, selecteer deze dan en klik op toevoegen.
  9. Klik op “Opslaan” en het filter is aangemaakt.

Volledig blokkeren van je website
Met een paar simpele regeltjes code in een .htaccess bestand, is het mogelijk om Semalt volledig te weren van je website. Dit .htaccess bestand is normaalgesproken te vinden in de root map van je website (meestal is dit de map genaamd public_html). Via FTP is het mogelijk om te zien of je al een .htaccess bestand op je website hebt en dan dien je hierin de extra regels code te zetten. Heb je geen .htaccess bestand, dan kun je er zelf een maken door een tekst editor te gebruiken, de code hierin te zetten, en het bestand vervolgens als .htaccess op te slaan.

De zojuist genoemde code voor je .htaccess bestand is als volgt:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} semalt\.com [NC]
RewriteRule .* – [F]

Hierbij lopen we even kort na wat de code precies inhoudt:
De eerste regel zorgt ervoor dat de RewriteEngine kan worden gebruikt. Deze functionaliteit is nodig in de rest van de code.
De volgende regel kijkt vanaf welke website de bezoeker/bot komt en of dit “semalt.com” bevat. De optie [NC] staat voor nocase en betekent dat er de check niet hoofdlettergevoelig zal zijn. Een verwijzende site als “sEmALT.Com” zal dus ook geblokkeerd worden.

De derde en laatste regel handelt het uiteindelijke blokkeren af. Op het moment dat een bezoeker/bot vanaf de semalt website afkomstig is en een willekeurige webpagina opvraagt (extensie maakt niet uit door de .*), zal de [F] optie gebruikt worden. Dit zorgt er vervolgens voor dat de betreffende bezoeker/bot een 403 foutpagina te zien krijgt en niet op je website terecht komt.

Het is ook mogelijk om de bot terug te sturen naar de website van Semalt (indien je dat liever hebt). Hiervoor moet je onderstaande code in je .htaccess bestand gebruiken (in plaats van de eerder gegeven code):

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} semalt\.com [NC]

RewriteRule (.*) http://www.semalt.com [R=403,L]

Bij Semalt aangeven
Semalt heeft een pagina beschikbaar gesteld om websites op te geven die niet langer bezocht willen worden door de Semalt bots. Voor nu raad ik af om deze manier te gebruiken, omdat er naar verluid geen gehoor aan wordt gegeven. Op het moment van schrijven is WPsitemaken ook opgegeven om niet langer bezocht te worden, dus ik zal binnenkort laten weten of hier ook daadwerkelijk naar wordt geluisterd.

Laat een reactie achter