Twitter Cards in WordPress

Je zult het vast wel eens tegengekomen zijn op Twitter: sommige tweets bevatten een ‘overzicht’ waar meer informatie over een bericht te vinden is dan er in de standaard 140 tekens past. Deze extra informatie is een zogenoemde ‘Twitter Card’. Het is mogelijk om dit ook op je eigen WordPress website in te stellen. Lees snel verder hoe dit in zijn werking gaat.

wp_tc_voorbeeld

Hoe werken Twitter Cards?

Twitter Cards kan je een beetje zien als de berichten die op Facebook worden geplaatst. Er wordt dan namelijk een kort stukje van je bericht getoond, inclusief een afbeelding, met een link naar de website. Dit stukje tekst wordt echter pas zichtbaar, nadat er in de tweet op ‘overzicht’ (of ‘summary’) is geklikt. Je kunt een live voorbeeld hiervan zien op onze Twitter pagina.

Het grote voordeel van de Twitter Cards is dat mensen altijd weten dat berichten van jouw website komen. Stel dat jij een bericht tweet en dit door iemand anders wordt geretweet. Als ze dan jouw twitter-gebruikersnaam weghalen, om een of andere reden, dan weten degene die de retweet zien niet waar het origineel vandaan kwam. Op die manier loop je dus potentiele volgers en bezoekers van je website mis. Op het moment dat je gebruik maakt van de Twitter Cards, kunnen mensen altijd zien van wie de originele tweet afkomstig is en wat de bijbehorende website is.

Twitter Cards toevoegen via plugin

De handigste manier om Twitter Cards aan je website toe te voegen, is door een plugin te gebruiken. We zullen hieronder een tweetal plugins langslopen waarmee het mogelijk is.

WordPress SEO by Yoast plugin

Als je gebruik maak van de WordPress SEO by Yoast plugin, dan heb je geluk. Met deze plugin is het namelijk ook mogelijk om de Twitter Cards in te stellen. Ga hiervoor naar ‘SEO > Social’ en vervolgens naar het tabblad ‘Twitter’. Daar aangekomen vink je de optie ‘Voeg Twitter card metadata toe’ aan en vul je je Twitter gebruikersnaam in (zonder @ ervoor).

wp_twitter_wpseoyoast

Selecteer vervolgens nog een standaard Twitter card formaat en je bent hier klaar. Let er wel op dat dit formaat later nog goedgekeurd moet worden en dat als je wisselt je opnieuw het formaat goed moet laten keuren door Twitter.

Het volgende wat je moet doen, is naar je eigen profiel gaan (‘Gebruikers > Je profiel’) en daar je Twitter gebruikersnaam invullen. Als je meerdere gebruikers op je website hebt die berichten schrijven, is het verstandig dat ze hier allemaal hun eigen gebruikersnaam invullen. Op die manier zal er per bericht duidelijk zijn wie het geschreven heeft, doordat hun Twitternaam ook weergegeven zal worden.

JM Twitter Cards plugin

Als je niet van de plugin van Yoast gebruikt maakt, of gewoon liever een andere plugin hebt, dan kan je ook de JM Twitter Cards plugin gebruiken. Als deze is geïnstalleerd en geactiveerd, zal er een nieuw menu item worden toegevoegd genaamd ‘JM Twitter Cards’. Klik hierop om een aantal instellingen aan te passen.

Allereerst kan je onder ‘Algemeen’ de Twitternaam van de website en de betreffende auteur invullen. Verder kan je er een Card Type kiezen, aangeven of je gebruik wilt maken van Open Graph en of de samenvatting (excerpt) van een bericht in de Twitter card moet worden weergegeven. In het geval je meerdere auteurs hebt op je website, kan je per auteur ook een Twitternaam opgeven door ze naar ‘Gebruikers > Je profiel’ te laten gaan.

Whitelist je website voor Twitter Cards

Dit is de laatste stap die je in beide (plugin) gevallen moet langslopen; de Twitter cards moeten worden goedgekeurd door Twitter. Hiervoor moet je naar de Twitter Card Validator website. Vul vervolgens de URL van een bericht op je website in (dus niet je homepage, maar daadwerkelijk een bericht). Twitter zal de pagina valideren en laten zien hoe het er op Twitter zal worden weergegeven. Rechts onderin vind je een ‘log’ waarin eventuele fouten worden weergegeven. Hier zal je waarschijnlijk zien dat je website niet op de whitelist staat voor de Twitter card. In dat geval zal er een knop verschijnen met daarop ‘Request Approval’. Klik hierop en vul de gegevens in het formulier in. Klik vervolgens nog een keer op ‘Request Approval’ en Twitter zal je een mail sturen als je website is goedgekeurd. Over het algemeen zal dit redelijk snel gebeuren (in de meeste gevallen al binnen 5 minuten). Hierna is je website klaar om Twitter cards te gebruiken en ze zullen vanzelf worden toegevoegd aan je tweets. Zelfs de tweets die je hiervoor al hebt geplaats, zullen worden voorzien van de Twitter cards.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter