Scan je site op sporen van Malware

Er zijn vast wel mensen bekend met de site VirusTotal. Vaak wordt deze site gebruikt om bestanden te uploaden en vervolgens te laten scannen door een tiental virusscanners. Wat echter ook met VirusTotal kan, is een URL laten scannen. Klik daarvoor op ‘Scan a URL’ op de VirusTotal site.

Vul daarna in het vak de desbetreffende site in die je wilt scannen, dus in ons geval de URL van je eigen WordPress site, en klik op ‘Scan it!’.

Als je dit gedaan hebt, wordt je URL gescand door ±25 virusscanners. Het kan enkele minuten duren voordat ze allemaal klaar zijn met het scannen van je URL, dus wacht geduldig tot het gehele proces is verlopen. Wanneer het scannen is voltooid, krijg je een lijst te zien met daarop de virusscanners en het geboekte resultaat. We hopen dan natuurlijk dat er geen bedreigingen gevonden zijn, en dat er overal ‘Clean site’ achter staat. Mocht dit niet het geval zijn, en er dus wel bedreigingen gevonden zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op voor verdere informatie.

Waar je wel op moet letten is dat niet je hele site door VirusTotal wordt gescand. De pagina die jij als URL opgeeft wordt gescand, de rest van de pagina’s op je site dus niet. Het verstandigst is daarom om je homepage als URL op te geven. Dit is toch vaak de meest bezochte pagina voor je site en dus het aantrekkelijkst voor malware. Verder is het ook vaak het geval dat wanneer er op 1 pagina malware is gevonden, dit voor alle pagina’s het geval is. Dit komt doordat de code voor de malware in bestanden wordt gezet zoals ‘footer.php’ en ‘header.php’, dit zijn namelijk de bestanden die op elke pagina op je site gebruikt worden.

Verder is het verstandig om eens in de zoveel tijd je site opnieuw te laten scannen door VirusTotal. Het kan voorkomen dat VirusTotal de volgende melding geeft als de laatste scan kortgeleden was. Klik in dat geval op ‘Reanalyse’ en je URL wordt opnieuw gescand op malware.

 

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter