Meer functionaliteit in de standaard WordPress editor

Hoewel de standaard WordPress editor over de meest gebruikte opties beschikt, zal het toch voor kunnen komen dat je iets mist. Denk bijvoorbeeld aan een optie om tekst te onderstrepen, de lettergrootte aan te passen of opties voor sub- en superscript. Gelukkig is er een plugin beschikbaar die deze opties, en meer, aan je editor toe kan voegen.

TinyMCE Advanced

De betreffende plugin is TinyMCE Advanced. Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, kan je onder ‘Instellingen > TinyMCE Advanced’ een aantal onderdelen aanpassen. Standaard zal je hier de onderdelen vinden die al in de WordPress editor aanwezig zijn en een editor menu dat standaard is aangevinkt. Dit menu bevat alle opties die TinyMCE bevat, maar dan dus in menu-vorm en niet met losse knopjes. Zelf vind ik de knoppen fijner om te gebruiken, dus heb ik het menu uitgevinkt.

Verder zijn er een aantal balken die je naar eigen wensen kunt vullen. Zo is het mogelijk om de standaard knoppen te verplaatsen, maar ook om te weg te halen. Om een knop weg te halen, hoef je hem alleen te verslepen naar het gedeelte met “Unused Buttons”. Andersom is natuurlijk ook mogelijk, je kunt extra knoppen, en daarmee functionaliteit, toevoegen door een “Unused Button” te verslepen naar één van de balken. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om een knop toe te voegen waarmee je de lettergrootte en het lettertype kunt aanpassen, maar het is ook mogelijk om een broncode knop toe te voegen waarmee het dus mogelijk is om code op je website weer te geven.

Geavanceerde opties

De plugin beschikt ook over een aantal “advanced options”, maar over het algemeen kun je deze gewoon uitgevinkt laten. Met de geavanceerde opties kan je bijvoorbeeld markdown ondersteuning toevoegen aan de editor of het mogelijk maken om kleine afbeeldingen er direct in te kopiëren.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter