Maintenance plugin

Wanneer je bezig bent met je website, is het vaak handig dat mensen niet kunnen zien wat je aan het doen bent. Veel grote sites geven daarom vaak aan dat een website tijdelijk niet bereikbaar is om ondertussen dingen ervan aan te passen. Met je WordPress site kan je dit ook doen met behulp van de maintenance plugin. De plugin zorgt ervoor dat de bezoekers van je website een pagina te zien krijgen met daarop wat informatie. De rest van je website is daarna alleen toegankelijk als je ingelogd bent, en zo kan je rustig aan je website werken zonder dat anderen het kunnen zijn.

Installatie
De plugin is te installeren door hem te downloaden en via FTP in de map wp-content/plugins/ te zetten, of door in het admin dashboard naar “Plugins > Nieuwe plugin” te gaan en te zoeken op “WP Maintenance Mode” en die te installeren. Vervolgens kun je onder “Plugins” de plugin activeren (hierbij wordt je site nog niet in onderhoudsmodus gezet).

Gebruik en aanpassingen
Om vervolgens je site in onderhoudsmodus te zetten, gaan we naar de instellingen van de plugin. Deze zijn te vinden onder “Plugins”. Wanneer je de plugin geactiveerd hebt, zal je de optie “instellingen” erbij moeten zien staan. Wanneer je hierop klikt, komen eronder de instellingen van de plugin beschikbaar.

Allereerst zal je de optie “Plugin activeren” zien staan. Wanneer je deze op “Ja” zet en op “Bijwerken” klikt, zal je site in onderhoudsmodus zijn. Zet je deze optie weer op “Nee”, dan is je site weer toegankelijk voor het publiek.

Countdown
Verder is het mogelijk om op je onderhoudspagina een countdown te zetten, zodat mensen kunnen zien na hoeveel tijd je site klaar / weer toegankelijk is. Om dit te doen, moet je de optie “Aftellen” op “Ja” zetten. Vervolgens moet je in het datum veld een datum kiezen waarnaar afgeteld wordt, of je kunt kiezen voor een bepaalde waarde (x aantal minuten, jaren, dagen, etc). Vervolgens moet je, om de countdown zichtbaar te maken op de pagina, in het veld “Tekst” de optie %1$s (volledige countdown) of %2$s (enkel de datum waarnaar afgeteld wordt) neerzetten. De wijzigingen zijn vervolgens op te slaan door onderin links op “Opslaan” te klikken.

Teksten
Er zijn een aantal velden beschikbaar waarin je tekst kan invoeren voor op je onderhoudspagina. Deze zijn als volgt:

Titel: De tekst die weergegeven zal worden in het tabblad van de browser.
Header: Een korte beschrijving van de pagina (bijvoorbeeld “De website is tijdelijk niet beschikbaar wegens onderhoud”).
Kop:  In een paar woorden aangeven wat de pagina voorstelt (bijvoorbeeld “In onderhoud” of “Tijdelijk niet beschikbaar”).
Tekst: De omschrijvende tekst waarin je bijvoorbeeld uit kunt leggen wat er aan de site gedaan wordt of een countdown kunt weergeven.

Let er wel op dat afhankelijk van het gekozen uiterlijk de plekken verschillen waarop de tekst wordt weergegeven.

Uiterlijk
Standaard zitten er een aantal templates bij de plugin inbegrepen om je onderhoudspagina vorm te geven. De templates zijn in te stellen door in bij de “CSS Style” optie de naam van de template te selecteren. Mochten de standaard templates niet bij je website passen, dan is het ook mogelijk om er zelf een te maken. In dat geval kan je de URL opgeven van de stylesheet die je ervoor wilt gebruiken. Onderstaand vind je een overzicht van de standaard templates en de bijbehorende namen. Hierbij zijn de teksten genoemd naar het veld dat ingevuld is (dus koptekst slaat op het veld “Kop”).

Verdere opties
De overige opties staan standaard goed ingesteld. Mocht je ze toch aan willen passen, dan staat er per optie een duidelijke beschrijving van wat het doet.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter