Gebruikers beheren

Om op je WordPress website in te loggen, maak je gebruik van een account. De eerste gebruiker die daarom op je website zal worden aangemaakt, is die van de website administrator. Deze gebruiker krijgt beheer rechten en kan daarmee alles op de website doen. Nu kan het natuurlijk voorkomen dat je wilt dat meer mensen toegang hebben tot je website, maar hoe maak je nou een nieuwe gebruiker aan? En nog belangrijker: welke rol moet je toekennen zodat ze niet meer mogelijkheden hebben dan nodig is?

Gebruiker toevoegen

Om een gebruiker toe te voegen, ga je naar ‘Gebruikers > Nieuwe toevoegen’. Daar aangekomen zal je een scherm zien waarin je een aantal gegevens in moet vullen:

Gebruikersnaam: De gebruikersnaam van de account. Deze wordt gebruikt om in te loggen en kan later niet meer gewijzigd worden.
E-mailadres: Het email adres van de gebruiker. Hier wordt, indien aangevinkt, ook het wachtwoord van de account heen gestuurd, dus let op dat je het juiste email adres invult. Het email adres is ook nodig als de gebruiker het wachtwoord is vergeten en deze wil opvragen.
Voornaam: Optioneel kan je de voornaam van de gebruiker invullen. Deze kan later gebruikt worden als schermnaam op de website. Als je geen voornaam invult, is de schermnaam standaard de gebruikersnaam van de account.
Achternaam: Optioneel kan je ook de achternaam van de gebruiker invullen. Ook deze kan als schermnaam gebruikt worden.
Website: Als de gebruiker een eigen website heeft, kan je deze hier invullen. Wanneer iemand op je website dan op de schermnaam van de gebruiker klikt, worden ze doorgestuurd naar deze website.
Wachtwoord: Je dient hier tweemaal een wachtwoord op te geven waarmee de gebruiker kan inloggen op de website. Dit wachtwoord kan door de gebruiker zelf op elk moment gewijzigd worden onder ‘Gebruikers > Je profiel’. Je kunt er dus ook voor kiezen om hier een tijdelijk (simpel) wachtwoord in te geven, waarna de gebruiker het vervolgens zelf kan aanpassen.
Wachtwoord verzenden: Het is handig om het wachtwoord mee te sturen als je een account voor iemand anders aanmaakt. Dan hebben ze alle gegevens in de email staan en kunnen ze meteen aan de slag op je website.
Rol: Hier kan je een rol aan de gebruiker toekennen. Meer informatie over de verschillende rollen kan je vinden onder ‘Gebruikersrollen’ in dit bericht.

Wanneer je alles naar wens hebt ingevuld, klik je onderin op ‘Nieuwe gebruiker toevoegen’ om de gebruiker aan te maken.

Gebruikersrollen

Standaard zijn er de volgende rollen beschikbaar op je WordPress website:

Beheerder/Administrator: De beheerder heeft toegang tot alles op de website. Maak mensen dus alleen beheerder die echt overal bij mogen komen en weten wat ze doen. Een foutje kan er namelijk voor zorgen dat de website niet optimaal meer functioneert.
Redacteur/Editor: Redacteurs hebben toegang tot het beheren van pagina’s en berichten. Ook is het voor hen mogelijk om berichten van andere personen, zoals auteurs en schrijver, te beheren.
Auteur/Author: Een auteur heeft de mogelijkheid om berichten te schrijven en te publiceren.
Schrijver/Contributor: Een schrijver kan enkel berichten schrijven, maar ze niet zelf publiceren. Het publiceren moet gedaan worden door een beheerder of redacteur.
Abonnee/Subscriber: Een abonnee heeft alleen een profiel op de website en heeft daarmee de mogelijkheid tot het inzien van berichten en pagina’s die als privé zijn gemarkeerd.

Het is ook mogelijk om een eigen rol te creëren als de standaard rollen niet aan je wensen voldoen. Meer informatie hierover vind je in het bericht ‘Maak een aangepaste rol voor je WordPress website’.

Gebruikers laten registreren

Het is ook mogelijk om je website open te stellen voor registratie van nieuwe gebruikers. Het is dan voor de bezoekers mogelijk om zelf een account aan te maken op je WordPress website. Om dit aan te zetten, ga je naar ‘Instellingen > Algemeen’. Daar vind je de optie ‘Lidmaatschap’ waar je kunt aanvinken dat iedereen zicht op je website kan registreren. Eronder vind je de optie om de standaard rol in te stellen die voor deze gebruikers geldt. Standaard staat deze op ‘Abonnee’ en dit is in de meeste gevallen ook het beste. Als beheerder kan je achteraf bij bepaalde gebruikers altijd nog de rol aanpassen als je wil dat ze meer bevoegdheden krijgen.

Gegevens van gebruikers aanpassen

Als beheerder heb je de mogelijkheid om de gegevens van elke andere gebruikersaccount aan te passen. Zo kan je bijvoorbeeld ook een nieuw wachtwoord voor iemand instellen als deze is kwijtgeraakt, of het email adres wijzigen. Om dit te doen, ga je naar ‘Gebruikers > Alle gebruikers’. Daar aangekomen ga je met de muis over de betreffende gebruikersaccount heen en klik je op ‘Bewerken’. Vervolgens kan je de gewenste gegevens aanpassen en de wijzigingen opslaan door onderin op ‘Gebruiker bijwerken’ te klikken.

Gebruikers verwijderen

Gebruikersaccounts zijn natuurlijk ook weer te verwijderen door de beheerder. Om dit te doen, moet je bij ‘Gebruikers > Alle gebruikers’ met de muis over de betreffende gebruiker gaan. De optie ‘Verwijderen’ zal beschikbaar komen. Wanneer je hierop klikt, zal een nieuw scherm openen waarin gevraagd wordt wat er met de content van deze gebruiker moet worden gedaan. Als het een gebruiker betreft die geen nieuwe berichten / pagina’s op de website heeft aangemaakt, kun je gewoon ‘Alle inhoud verwijderen’ selecteren en vervolgens de verwijdering bevestigen. Wanneer de gebruiker wel berichten of pagina’s heeft aangemaakt, dan moet je eerst nagaan of je deze wenst te behouden. Als je liever hebt dat de berichten en pagina’s wel bewaard blijven, dan kan je deze aan een andere gebruiker koppelen door deze te selecteren in het menu. Als je dan de verwijdering bevestigd, blijft alle content wel gewoon bewaard.

Laat een reactie achter