Blokkeer spam met IP filter

Iedereen met een site kent het wel; ongewenste reacties met een heleboel links en dergelijke, oftewel spam.  Het is erg vervelend om steeds weer zulke reacties te moeten verwijderen, dus gelukkig zijn er plugins beschikbaar die de meeste spam reacties weg kunnen filteren. De meest bekende is natuurlijk Akismet; de plugin die standaard al bij WordPress aanwezig is.

Het nadeel van de plugins is dat ze net niet alle spam tegen kunnen houden. Soms is het IP adres van de spammer nog niet bekend, en krijg je hem dus als reactie op je site te zien. Om dit tegen te gaan, kan je het IP adres van de spammer blokkeren. De nieuwe spammer komt gegarandeerd terug, dus tenzij je zin hebt om te wachten totdat je spamfilter, bijvoorbeeld Akismet, dit oppakt, is het IP adres blokkeren een goed alternatief.

Een duidelijke plugin waarmee je IP adressen kan blokkeren, is IP filter. Wanneer de plugin is geïnstalleerd en geactiveerd, is hij te vinden onder ‘Instellingen > IP Filter’. We krijgen dan het volgende scherm te zien:

Wanneer er een spamreactie in de spamlijst staat, kunnen we daar informatie vinden zoals de gebruikersnaam, email adres en.. het IP adres. Voordat je dan de spamreactie verwijderd, kopieer je eerst het IP adres en ga je naar de instellingen van IP Filter. In het bovenste vak plak je nu dit IP adres (1 per regel) en daarna klik je op ‘save changes’. Vanaf nu heeft de persoon met dat IP adres geen toegang meer tot je site. In plaats daarvan krijgt hij nu een bericht te zien wat je zelf op kan geven bij ‘Message shown to filtered visitors’, standaard is dit ‘Access denied’.

Soms komt het voor dat verschillende spammers bijna hetzelfde IP adres hebben (vaak komen ze dan van dezelfde bron). Een voorbeeld kan bijvoorbeeld zijn; 91.207.8.26 , 91.207.8.27, 91.207.8.58. Het begin van het IP adres is steeds hetzelfde (91.207.8) en alleen het laatste cijfer verschilt (26/27/58). In dat geval heb je 2 opties om dit tegen te gaan; je kan de 3 IP adressen invullen en kans lopen dat de spammer nog een ander IP adres heeft (bijvoorbeeld 92.207.8.30) en die gaat gebruiken. Of je gebruikt een Asterisk ‘*’. Het IP adres gaat er dan als volgt uit zien: 91.207.8.* De asterisk geldt dan als elk cijfer (0-255) en alle IP adressen die beginnen met 91.207.8.xx worden vanaf nu dus geblokkeerd.

Verder kunnen we nog aangeven of we geblokkeerde IP adressen op willen slaan in een log bestand (‘Check if you want to log blocked IP addresses’). Wanneer er dan een geblokkeerd IP adres toegang tot de site probeert te krijgen, komt dit IP adres onderaan de pagina in het vak ‘Blocked IP addresses in log file’ te staan. Als je de andere optie aanvinkt (‘Check if you want to purge the log file’), wordt de onderstaande lijst geleegd.

Pas er wel voor op dat je niet je eigen IP adres blokkeert of dat je ‘Grant access to IP addresses in the list only’. In het eerste geval kan je zelf niet meer op je site komen en in het tweede geval kan er helemaal niemand meer op je site terecht, tenzij hun IP adressen aangegeven stonden in het vak eronder.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter