Blogberichten of een statische pagina als homepage

WordPress was ooit begonnen met focus op bloggers en bevat, hoewel het tegenwoordig overal voor wordt gebruikt, nog steeds blogelementen. Standaard zie je dit terug op de homepage van je website, want daar worden je laatste berichten weergegeven. Niet iedereen wil dit en gelukkig is het op een simpele manier om te zetten naar een statische pagina. Mocht je later weer terug willen naar het laten zien van de laatste blogberichten, dan is dit natuurlijk ook mogelijk.

Leesinstellingen
Ga in het Admin Dashboard naar “Instellingen > Lezen”. Daar aangekomen zie je bovenin de optie “De startpagina toont” met vervolgens twee opties. Met behulp van deze twee opties kun je wisselen tussen wat er op de homepage wordt weergegeven; blogberichten of een statische pagina.

Als je voor een statische pagina gaat kiezen, zorg er dan wel voor dat je alvast twee pagina’s heb aangemaakt: één die later kan dienen als statische homepage, en één waarop eventuele blogberichten kunnen worden geplaatst. Je hoeft deze pagina’s enkel aan te maken en hoeven verder nog geen tekst te bevatten.

Een statische pagina als homepage
Wanneer je “een statische pagina” selecteert, zullen twee andere velden direct eronder zichtbaar worden. Allereerst het veld “Voorpagina”. Wanneer je op “-Selecteren-“ ernaast klikt, krijg je een lijst van alle huidige pagina’s op de website te zien. Hierin moet je de pagina selecteren die je als statische homepage wilt hebben. Als het goed is heb je hier al een pagina voor aangemaakt, dus selecteer die en dan ben je al op de helft.

Nu moeten we nog aangeven welke pagina we willen gebruiken voor de eventuele berichten die op de website worden geplaatst. Hier heb je als het goed is ook een pagina voor aangemaakt, dus selecteer die in de lijst van pagina’s op de website. De blogpagina is bedoeld als een tweede “homepage”, waarop de laatste berichten zichtbaar zullen zijn. Ook als je geen gebruik maakt van berichten op je website, dien je deze pagina op te geven.

Wanneer beide pagina’s zijn opgegeven, kun je naar beneden scrollen en op “Wijzigingen opslaan” klikken. Als je dan vervolgens naar de homepage van je website gaat, zal je niet langer de recente berichten zien, maar de zojuist ingestelde statische pagina.

Blogberichten als homepage
Als je “Je laatste berichten” aanvinkt, ben je eigenlijk al klaar en wordt er op je homepage de laatste paar berichten weergeven. Let er wel op dat wanneer je wijzigingen aan deze pagina wilt maken, je hiervoor het bestand index.php dient te aan te passen (en het liefst via een child theme).

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter