Automatisch een watermerk toevoegen aan je afbeeldingen in WordPress

Voor mensen die veel eigen afbeeldingen op hun website hebben staan, bijvoorbeeld fotografen of andere artiesten met een portfolio, is het vaak een uitkomst om een watermerk aan een afbeelding toe te voegen. Op die manier kunnen anderen niet zonder toestemming je afbeeldingen gebruiken. Helaas kan het erg veel tijd kosten on ongemak opleveren als je steeds zelf een watermerk moet toevoegen aan je afbeeldingen. Gelukkig kan het in WordPress ook automatisch gedaan worden.

Easy Watermark Plugin

De eerste mogelijkheid is met de Easy Watermark Plugin. Nadat je deze plugin hebt geinstalleerd en geactiveerd, is hij te vinden onder ‘Instellingen > Easy Watermark’. Hier zijn een aantal opties te vinden die je in kunt stellen. De belangrijkste opties zullen hieronder worden langsgelopen:wp_easy_watermark_settings

Allereerst heb je de mogelijkheid om aan te geven of je automatisch een watermerk wilt toekennen aan de afbeeldingen die je uploadt naar de website. Zet hier dus geen vinkje neer als je maar bij een aantal afbeeldingen een watermerk wilt hebben; je kunt het namelijk ook handmatig per afbeelding doen.

Vervolgens heb je de optie om aan te geven bij welk bestandstype je een watermerk wilt hebben. Easy Watermak Plugin ondersteunt 3 bestandsformaten: jpg, png en gif.

De backup mogelijkheid kan erg handig zijn om aan te vinken. Dit zorgt er namelijk voor dat er een originele afbeelding bewaard blijft. Het is bij deze plugin namelijk zo dat de afbeelding zelf het watermerk krijgt. Dit betekent dat de afbeelding daarna niet meer te gebruiken is zonder dit watermerk. Wil je dus altijd nog terug kunnen naar de originele afbeelding, dan zal je deze optie aan moeten zetten. Let er wel op dat dit betekent dat de afbeeldingen twee keer zullen worden opgeslagen (met en zonder watermerk), wat weer inhoudt dat het meer ruimte in beslag neemt.

Het is ook mogelijk om een type watermerk in te stellen. Zo is het mogelijk om alleen een tekst, alleen een foto of een foto in combinatie met tekst als watermerk te gebruiken.

De overige opties op dit tabblad spreken redelijk voor zich. Zo kan je er aangeven wie er toegang mag hebben tot het toevoegen van een automatisch watermerk en bij welke berichten er automatisch een watermerk zal worden toegekend als een afbeelding wordt geüpload.

De overige twee tabbladen zijn voor het instellen van je watermerk. Bij ‘Image’ kan je vanzelfsprekend de instellingen vinden om een afbeelding als watermerk in te stellen, en bij ‘Text’ die voor een tekst. Je kunt aangeven waar je het watermerk precies wilt hebben staan (keuze uit 9 segmenten), hoe groot het moet zijn en de doorzichtigheid ervan. Ik raad je aan om je watermerk is uit te proberen op een enkele afbeelding door deze handmatig een watermerk te geven. Zo kan je namelijk eerst testen of je watermerk op de goede plek staat, de juiste grootte heeft, etc., zonder dat je al je afbeeldingen een verkeerd watermerk geeft. Hoe je dit voor een enkele afbeelding doet, kan je vinden onder ‘Watermerk handmatig toevoegen aan afbeeldingen’ verderop in dit bericht.

Watermerk op bestaande afbeeldingen

Als je al een aantal afbeeldingen had toegevoegd aan je WordPress website, dan kan je deze allemaal tegelijk van een watermerk voorzien. De optie hiervoor is te vinden onder ‘Media > Easy Watermark’. Daar aangekomen klik je op ‘Start’ en al je eerder geüploade afbeeldingen zullen van het watermerk worden voorzien. Let er wel op dat deze alle afbeeldingen in je mediabibliotheek langsloopt. Mocht je dus een logo in de mediabibliotheek hebben staan, of een afbeelding die al een watermerk bevat, dan worden deze ook met een watermerk overschreden!

wp_watermark_bulk

Watermerk handmatig toevoegen aan afbeeldingen

Als je een enkele afbeelding van een watermerk wilt voorzien, dan is dit gelukkig ook te doen. Hiervoor ga je naar de Mediabibliotheek (‘Media > Bibliotheek’) en klik je bij de betreffende afbeelding op ‘Add Watermark’.

wp_watermark_example_library

Originele afbeeldingen herstellen

Sinds versie 0.6.0 van Easy Watermark Plugin is het ook mogelijk om de originele afbeeldingen te bewaren en herstellen. Hiervoor moet je wel bij de instellingen de backup optie hebben aangevinkt, anders worden er geen originele afbeeldingen opgeslagen!

Om vervolgens terug te gaan naar de originele afbeeldingen, ga je naar ‘Media > Easy Watermark’. Daar aangekomen klik je op ‘Restore’ en de originele afbeeldingen zullen worden teruggezet.

wp_watermark_restore_original

Voordelen

 • Zowel JPG als PNG en GIF bestanden worden ondersteund.
 • Het is mogelijk om automatisch tijdens het uploaden een watermerk te laten toevoegen
 • Zowel afbeeldingen, tekst en beiden mogelijk als watermerk

Nadelen

 • Bestanden worden overschreven met watermerk als backup niet aangevinkt is
 • Originele afbeeldingen worden naast aangepaste afbeeldingen bewaard (kost extra ruimte)
 • Niet mogelijk om een enkele afbeelding terug te zetten naar origineel

Watermark plugin

Nog een plugin die een watermerk kan toevoegen is Watermark. Het verschil met de vorige plugin is dat deze de afbeelding zelf niet aanpast, maar juist een watermerk eroverheen laat zien. Hierdoor heb je zelf nog de originele afbeeldingen tot je beschikking, terwijl er wel een watermerk voor je bezoekers te zien is. Je levert alleen wel in op de bestandsformaten; op dit moment worden namelijk alleen jpg bestanden ondersteund.

Als je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, zijn de instellingen ervan te vinden onder ‘Media > Watermark’. Hier kun je aangeven op welk type afbeeldingen (vanaf welk formaat) er een watermerk zal worden toegevoegd. Verder is het mogelijk om de afbeelding te selecteren die als watermerk gebruikt zal worden.

Als je deze twee onderdelen hebt ingesteld, klik je op ‘Update’ om alles op te slaan. Vanaf nu zal elke afbeelding op je website voorzien zijn met het gekozen watermerk. Als je van watermerk wilt veranderen, dan kan je dat doen door simpelweg een ander watermerk in te stellen. Op het moment dat je de plugin deactiveert, zal ook het watermerk verdwijnen.

Voordelen

 • Watermerk wordt gegenereerd over de afbeelding, dus origineel blijft bewaard
 • Deactiveren plugin haalt alle watermerken weg

Nadelen

 • Alleen JPG wordt op dit moment ondersteund
 • Alleen afbeelding als watermerk mogelijk
 • Geen positionering (watermerk komt rechtsonder op de afbeelding te staan).

Maak je zelf ook gebruik van een watermerk voor je afbeeldingen? Zo ja, welke plugin vind jij hiervoor ideaal of gebruik je liever traditionele software zoals Photoshop? Laat het weten in een reactie.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter