7 Handige WordPress backup plugins

Het is natuurlijk handig om altijd een backup van je website bij de hand te hebben. Mocht er namelijk iets fout gaan, dan kan je meteen terug naar een werkende versie van je website zonder alles kwijt te raken. Om je te helpen met het kiezen van een goede manier om een backup van je website te maken, worden hier een aantal goede en populaire plugins langsgelopen.

Bij sommige webhosters is het mogelijk om (periodiek) een backup van je WordPress website te laten maken. Vaak is dit wel alleen bij speciale WordPress webhostingpakketten het geval, maar het loont om het na te vragen als je er niet zeker van bent.

Waarom zou je een backup van je website maken

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om (regelmatig) een backup van je WordPress website te maken. Allereerst natuurlijk het risico dat je website gehackt wordt. In dat geval is het handig als je een recente backup kunt terugzetten en je website weer op orde hebt zonder al te veel gedoe.

Een ander risico, waar vaak toch wat minder rekening mee wordt gehouden, zijn eigen fouten. Stel dat je iets op je website aanpast en hij later niet goed meer blijkt te werken, dan is het fijn als je terug kunt naar de situatie voordat je zelf aanpassingen had gemaakt. Vaak heb je hier geen volledige website backup voor nodig en volstaat het om een kopie te hebben van het bestand (of map) waar je aanpassingen in doet.

Tenslotte nog het risico dat er iets bij je webhosting provider verkeerd gaat. Het zal niet vaak voorkomen, maar het kan natuurlijk dat je webhost een foutje maakt en bijvoorbeeld een bestand verwijdert wat niet verwijderd had moeten worden.

Gratis backup plugins

Allereerst een aantal gratis plugins waarmee het mogelijk is om backups te maken. Iedere plugin biedt andere mogelijkheden, dus kijk goed welke aan jouw wensen voldoet. Het kan in sommige gevallen ook voorkomen dat de plugin en de basis backup mogelijkheden gratis zijn, maar dat ze, tegen betaling, extra opties bieden.

BackupToDropbox

wp_wp2db_plugin

Met BackupToDropbox is het mogelijk om een backup van je WordPress website te maken en deze automatisch op te laten slaan in Dropbox. Dropbox is een online opslag in de cloud, die standaard (gratis) 2GB opslag aanbiedt. Deze 2GB lijkt misschien niet veel, maar voor de meeste websites is dit genoeg voor tientallen (of zelfs honderden) backups en je kunt natuurlijk oudere backups weer verwijderen. Ook biedt de plugin de mogelijkheid om automatisch backups te maken, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.

De plugin is gratis, maar er zijn wel een aantal premium uitbreidingen voor beschikbaar. In de gratis versie zal er namelijk alleen van je MySQL database een backup worden gemaakt. Dit houdt in dat onderdelen zoals berichten, pagina’s, instellingen, etc. opgeslagen zullen worden, maar niet de gegevens die worden opgeslagen in de wp-content map zoals de mediabestanden, thema’s en plugins. Wil je deze dus bewaren, dan zal je hier eens in de zoveel tijd, handmatig, nog een backup van moeten maken.

BackWPUp

wp_backwpup_plugin

Met BackWPUp is het mogelijk om automatisch backups te maken en ze in de cloud, FTP of op je computer op te slaan. Voor de cloud optie wordt er wel gebruik gemaakt van andere diensten zoals Dropbox, Amazon R3, RackspaceCloud, etc., dus zal je een account aan moeten maken op één van die websites. Voor de FTP en eigen computer opties is dit vanzelfsprekend niet nodig.

BackWPUp maakt het mogelijk om backups in te plannen, maar ook om aan te geven welke bestanden wel of niet mee moeten worden genomen. Het is zelfs mogelijk om het bestandsformaat (.zip, .tar, etc.) te kiezen, zodat je backup altijd de kleinste hoeveelheid ruimte in beslag zal nemen.

Kortom; het is een erg goede plugin om automatisch backups mee te maken van zowel je database als je bestanden. Er is ook een betaalde versie van beschikbaar, waarbij je nog een aantal extra opties krijgt, waaronder het opslaan van je backups op Google Drive.

Duplicator

wp_duplicator_plugin

Duplicator wordt met WordPress vaak gebruikt om bestaande websites te migreren naar een ander domein. Het kan echter ook worden gebruikt als backup-plugin. Omdat de focus ligt bij het helpen met overzetten van een website, is het niet mogelijk om automatische backups in te stellen. Je zult dus eens in de zoveel tijd op een knop moeten klikken om de plugin zijn werk te laten doen. Daarbij wordt de backup op je website opgeslagen en is het verstandig om hem naar je computer te downloaden. Gaat er namelijk iets goed fout met je website, dan zou ook de backup weg kunnen zijn. Deze plugin is dus niet geschikt om zonder omkijken backups te maken en op te slaan op een andere locatie dan je website. Deze plugin is voornamelijk bedoeld voor websites waarop niet heel vaak nieuwe content wordt geplaatst, of voor mensen die er niet mee zitten om steeds de plugin op de dragen een backup te maken.

BackUpWordPress

backupwordpress

BackUpWordPress is een complete WordPress backup plugin waarmee het mogelijk is om automatische backups te laten maken. Nadat de plugin is geïnstalleerd, hoef je alleen op te geven hoe vaak je een backup wilt, wanneer deze moet worden gemaakt en hoeveel backups er opgeslagen moeten worden. De gemaakte backups zullen standaard in je WordPress installatie worden opgeslagen (/wp-content/backups). Als je wilt dat je backup bijvoorbeeld op Dropbox of Google Drive wordt opgeslagen, dan zijn hier betaalde uitbreidingsmogelijkheden voor.

De plugin is erg simpel in gebruik en daarmee perfect voor degene die een backup mogelijkheid zoeken zonder ingewikkelde en onnodige opties; als je eenmaal hebt aangegeven wanneer er backups gemaakt moeten worden, is er geen omkijken meer naar.

WP-DB-Backup

WP-DB-Backup is een van de meest gedownloade backup plugins voor WordPress. Het enige nadeel van de plugin is dat hij alleen een backup van je database maakt en daarmee dus niet van je mediabestanden, plugins en thema’s. Dit betekent dat je achteraf zelf nog een backup moet maken van deze bestanden. Heb je een website waarop je weinig afbeeldingen upload of die weinig updates qua plugins of thema’s krijgt, dan heb je waarschijnlijk wel genoeg aan WP-DB-Backup.

Het is mogelijk om database backups te maken, automatisch in te plannen en ook om je database te herstellen in geval van problemen.

Kortom: een handige plugin voor degene die weinig mediabestanden op hun website hebben staan, of het niet erg vinden om hier eens in de zoveel tijd handmatig een backup van te maken.

Premium backup plugins

Voor degene die liever van alle gemakken voorzien zijn, zijn er natuurlijk ook betaalde backup plugins te vinden. Deze bieden betere ondersteuning en ook meer mogelijkheden, maar daar zit wel een prijskaartje aan.

BackupBuddy

wp_backubuddy_plugin

BackupBuddy is de meest populaire betaalde backup plugin voor WordPress. De plugin kan volledig automatisch backups voor je aanmaken (dagelijks, wekelijks of maandelijks) en ze op verschillende locaties opslaan. Zo heb je de mogelijkheid om je backups bij BackupBuddy zelf op te slaan (je krijgt namelijk 1GB aan ruimte voor hun “Stash”), maar ook op andere platformen zoals Dropbox, Amazon S3, Rackspace Clouds, FTP of per email aan jezelf. De prijzen voor deze plugin beginnen op $80/jaar voor 2 websites en lopen op tot $150/jaar voor een onbeperkt aantal websites. Ook kan je een lifetime pakket afsluiten van $297/eenmalig waarbij je de plugin op een onbeperkt aantal website mag gebruiken voor de rest van je leven. Over het algemeen is het dus beter om deze plugin te gebruiken als je over meerdere websites beschikt.

Verder beschik je bij BackupBuddy over de mogelijkheid om individuele bestanden terug te zetten in plaats van een volledige backup en is het mogelijk om je WordPress website gemakkelijk over te zetten naar een nieuw domein.

VaultPress

wp_vaultpress_plugin

VaultPress is ontwikkeld door Matt Mullenweg (de oprichter van WordPress) en zijn team bij Automattic. VaultPress is helaas niet gratis en maakt gebruik van maandelijkse / jaarlijkse abonnementen. De prijzen hiervoor beginnen bij $5/maand (of $55/jaar) en kunnen oplopen tot $29/maand (of $299/jaar) voor het duurste pakket. Voor de meeste websites is het pakket van $55/jaar gelukkig meer dan genoeg. Daarvoor krijg je dan een dagelijkse backup van al je WordPress gegevens, een makkelijke manier (slechts een paar keer klikken) om backups terug te zetten, de mogelijkheid om backups tot 30 dagen oud terug te zetten en de mogelijkheid om ze om hulp te vragen. Bij de duurdere pakketten krijg je ook de mogelijkheid tot real-time backups en veiligheid scans.

In het kort krijg je dus voor een redelijk prijs een goed en simpel-te-gebruiken systeem voor het maken van die hele belangrijke backups. Het enige nadeel is dat het duur uitvalt als je over meerdere websites beschikt, want je zult per website een abonnement aan moeten vragen.

Michel Kraaijeveld is oprichter van WPsitemaken. Hij is ervan overtuigd dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om een eigen website te maken, zonder lastige handleidingen door te hoeven nemen. Zelf is hij al 6 jaar actief met WordPress en probeert zijn kennis op een simpele manier over te brengen aan anderen.

Laat een reactie achter