WordPress website maken

Vind trage WordPress plugins op je website

Je kunt het zo gek niet verzinnen, of er is wel een WordPress plugin voor. Helaas kunnen plugins er ook voor zorgen dat je WordPress website erg traag wordt. Dit is vooral een risico als je van meerdere plugins gebruik maakt; elke plugin extra vormt een groter risico. Daarom gaan we het in dit bericht erover hebben hoe je plugins kunt opsporen die je WordPress website vertragen.

WordPress P3 Plugin

Een beetje ironisch is het wel, maar je zult er een WordPress plugin voor moeten installeren: P3 (Plugin Performance Profiler). Gelukkig kan je na het gebruik ervan de plugin weer verwijderen, dus het zal niet voor extra problemen zorgen. De plugin wordt helaas niet meer bijgehouden (laatste update > 2 jaar geleden), maar hier werkte hij nog perfect op WordPress 4.6.1.

Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd, kan je hem vinden onder Extra > P3 Plugin Profiler. Op de pagina die nu opent, kun je op de knop “Start scan” klikken. Vervolgens krijg je de keus om een “Auto scan” of “manual scan” uit te voeren. In de meeste gevallen is een auto scan voldoende. In dat geval kiest de plugin zelf een aantal pagina’s uit om daar de tests op uit te voeren. Heb je juist een bepaalde pagina die extra traag laadt? Dan kan je via manual mode die pagina aangeven en zal de plugin daar de tests op uitvoeren.

Tip: Zorg ervoor dat je caching plugins uitschakelt voordat je de tests uitvoert. Caching kan er namelijk voor zorgen dat sommige resultaten niet representatief zijn.

Nadat je het scan type hebt geselecteerd, zal de plugin de tests uitvoeren (dit kan een tijdje duren). Tijdens het proces zal je website gewoon toegankelijk blijven voor je bezoekers, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Als de tests zijn uitgevoerd, zal de plugin een overzicht geven met de zwaarste plugins.

Let op: Sommige plugins, bijvoorbeeld Jetpack, lijken erg veel invloed op de laadtijden van je website te hebben. Echter voert de P3 plugin zijn tests als ingelogde gebruiker uit, wat inhoudt dat er extra functionaliteiten geladen kunnen worden bij sommige plugins. Hierdoor lijken ze slecht te presteren, terwijl ze voor je gebruiker minder invloed hebben. Als je dit soort plugins geïnstalleerd hebt, dan zal P3 dit onderaan aangeven.

Wat te doen met trage plugins?

Heb je een plugin gevonden die veel invloed heeft op de snelheid van je website? Dan kan je een aantal dingen doen.

Functies uitschakelen

Het eerste waar je naar moet kijken, is of de plugin verschillende functionaliteiten biedt. Soms kan je namelijk bepaalde onderdelen van een plugin uitschakelen als je ze niet gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is Jetpack. De plugin bevat veel verschillende functionaliteiten, waarvan je degene die je niet gebruikt makkelijk kunt uitschakelen. Zoek dus eens in de instellingen van de plugin of dit mogelijk is en, zo ja, voer daarna opnieuw de test uit om te zien of het van invloed was.

Zoek een alternatieve plugin

Een andere optie is op zoek te gaan naar een alternatieve plugin. Er zijn veel verschillende plugins beschikbaar, dus de kans is groot dat je er nog een vindt die aan je eisen voldoet. Ook kan je op zoek gaan naar een plugin zonder extra’s; elke extra functionaliteit, die je bijvoorbeeld niet eens gebruikt, heeft namelijk invloed op het laadtijd.

Plugins vergelijken

Met de P3 plugin kan je ook verschillende plugins vergelijken. Heb je bijvoorbeeld meerdere contact formulier plugins gevonden, dan kan je ze allemaal installeren, de P3 plugin uitvoeren en zien welke contact formulier het minste invloed uitoefent.

Op deze manier kan je er ook nog wel eens achter komen dat “die populaire plugin die iedereen gebruikt” niet altijd de snelste is. Vaak worden populaire plugins volgestopt met verschillende functionaliteit, die niet iedereen nodig zal hebben. In zo’n geval, zoals eerder al besproken, kan het verstandig zijn om te kijken naar een plugin die meer gericht is op wat je nodig hebt.